Eu am smartphone, tu ai smartphone, noi toți avem smartphone
Exact, toată lumea are în ziua de azi un smartphone, iar dacă nu are încă, atunci sigur e pe cale să-şi cumpere unul. Telefon, aparat foto, cameră de filmat, GPS, e-mail, Facebook, Twitter, Google+, Messenger, Skype, WordPress şi tone de alte aplicaţii, toate într-un singur telefon, deştept îi spunem noi şi de dimensiuni mici, comod şi uşor de folosit.
Am primit azi dimineaţă un studiu internaţional realizat de compania GfK pe piaţa telefoanelor mobile şi în special pe cea a smartphone-urilor, care arată că cererea de smartphone-uri este mai mare ca oricând în Europa.
Dacă sunteţi curioşi, vă invit să parcurgeţi, în cele ce urmează, cele mai importante concluzii ale studiului:
În 2011, cererea de telefoane mobile a crescut din nou în Europa, în mare parte ca urmare a popularităţii în creştere a smartphone-uri. Conform GfK, anul trecut au fost vândute cu 3,2% mai multe telefoane mobile decât în 2010, vânzările de smartphone-uri crescând cu 67%. Anul trecut, 258 de milioane de telefoane au fost cumpărate de către consumatorii europeni.
În 2010, smartphone-uri reprezentau doar 22% din vânzări pe piaţa telefoniei mobile, iar în 2011 această cifră a crescut la 36%. În decembrie 2011, cota a urcat la 45%. Retailerii din toate cele 25 de ţări monitorizate din Europa au înregistrat vânzări de două cifre, variind între 35% în Marea Britanie şi 105% în ţările Eurasiatice precum Kazahstan, Rusia, Turcia şi Ucraina. Cu o cota în unităţi volum de peste 17%, Marea Britanie este în prezent cea mai mare piaţă pentru smartphone-uri din Europa, urmată de Germania, Austria şi Elveţia, cu 16% în total. Preţul mediu al unui telefon mobil în Europa a crescut cu 8% între 2010 şi 2011, până la 200 euro.
Experţii GfK în retail anticipează că industria dispozitivelor digitale – care include telefoane mobile, televizoare LCD, computere, camere digitale, tablete PC şi dispozitive de birou – va atinge anul acesta 22% din vânzările sale globale numai prin vânzările de smartphone-uri. Acest lucru ar echivala cu o creştere de 4 puncte procentuale faţă de cifra din 2011.
Despre studiu
Panelul de retail GfK colectează periodic date din peste 90 de ţări din întreaga lume despre telefonia mobilă şi fixă, stickuri pentru Internet, accesorii pentru telefoane mobile, dispozitive de telecomunicaţii, tarife de telefonie mobilă şi conţinut pe mobil, aşa cum sunt jocurile şi tonurile de apel. Analiza actuală se bazează pe datele referitoare la dezvoltarea pe piaţa de telefonie mobilă în 2011 din 25 de ţări: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Kazahstan, Letonia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia, Ucraina şi Marea Britanie.
Lutyk
februarie 20, 2012Eu nu am smartphone si nici nu imi doresc in mod special. Pentru toate aplicatiile alea de zici tu am PC la serviciu si un netbook acasa. Si nu sunt atat de disperat dupa on-line ca sa nu pot trai fara el cateva ore in drum de la si catre casa sau cat sunt cu copilul afara la joaca. Daca cineva vrea cu tot dinadinsul sa dea de mine o poate face telefonic.
Claudiu
februarie 20, 2012Lutyk, e adevărat că se poate şi fără numai că un smartfone înglobează atât de multe funcţii, încât, la un moment dat, una dintre ele, să îţi vină foarte tare în ajutor.
Să iau doar un singur exemplu: plăţile direct de pe telefonul mobil, serviciu disponibil şi în România începând cu ianuarie anul ăsta. In premieră la noi şi disponibil, cel puţin deocamdată, pentru clienţii Lyoness.