Care va fi următorul retailer alimentar, partener comercial Lyoness?

Pentru că activez în domeniu şi deţin o revistă online cu ştiri din zona retail-ului FMCG – cunoscut şi ca retail-ul alimentar – o să-mi permit să fac o mică analiză asupra deciziei care urmează să se ia (sau poate că deja s-a luat!) în privinţa noului partener comercial Lyoness, în domeniul alimentar. Şi imi mai permit acest lucru şi pentru că mă interesează, făcând activ business-ul Lyoness.

Mai fac acest lucru şi pentru cei care sunt îngrijoraţi de ieşirea Carrefour-ului şi, mai ales, de faptul că nici un alt comerciant în domeniul alimentar nu i-a luat încă locul, încercând să le amintesc aici că „are balta peşte” şi nu cred că va mai trece mult până ce o altă reţea de magazine va fi partener comercial Lyoness.

Nu o să mă aplec asupra motivaţiilor pentru care retaileri precum real Hypermarket sau Carrefour au ieşit din reţeaua de comercianţi Lyoness. Carrefour a ieşit la finalul lunii noiembrie 2011 şi se cunoaşte varianta oficială a neprelungirii contractului, deci nu are rost să o mai dezbat şi eu aici.

Care ar fi potenţialii retaileri care ar putea intra în reţea şi ce i-ar putea recomanda?

1. Acoperirea naţională

Dintre reţelele rămase, după părerea mea, un viitor partener comercial Lyoness ar trebui să aibă în primul rând acoperire naţională, pentru că este un business cu acoperire naţională şi nu unul de capitală. O reţea prezentă în cât mai multe oraşe la nivel naţional dă posibilitate cât mai multor cumpărători să beneficieze de avantajele Lyoness.

Din acest punct de vedere se încadrează perfect retaileri precum Lidl (130 de magazine) şi Penny Market (128 de magazine), reţele aflate în plin proces de extindere. Cea mai accelerată extindere la nivel naţional o are, pe departe, reţeaua Lidl, care va continua în acelaşi ritm şi în 2012.

Tot în aceeaşi categorie amintesc şi reţeaua Kaufland (70 de magazine), care deşi nu a avut avântul de deschideri de magazine ca ale celor două reţele de sus, va continua extinderea şi are magazine în principalele oraşe din ţară.

Reţeaua Billa, cu 61 de magazine în toată ţara, face şi ea parte din aceeaşi categorie şi poate fi un potenţial partener Lyoness. Reţeaua Profi, care deşi are 108 magazine, este foarte bine reprezentată în Vestul ţării, şi mai puţin în restul regiunilor.

Fostei reţele MiniMaxDiscount, actuala Mac.ro, nu-i dau nicio şansă dar o amintesc şi pe ea aici. E părerea mea.

Despre cei doi jucători de Cash & Carry, Metro şi Selgros, nu cred că pot intra în discuţie, ei fiind revânzători (en-gros-işti), marjele sunt mici şi nu cred că ar mai fi loc de resturi de discount-uri.

Mega Image, reţeaua de supermarketuri ce s-a dezvoltat cu preponderenţă în Bucureşti. Dintr-un total de 106 magazine, un număr de 82 de magazine funcţionează la acestă oră în Bucureşti, iar restul de 24 în jud. Ilfov, Constanţa, Dâmboviţa, Prahova şi Argeş. Deci, din punctul meu de vedere, cade pentru că nu are acoperire naţională.

Alte două reţele importante de magazine, Auchan şi Cora, ce operează magazine tip hypermarket, sunt destul de departe de o acoperire naţională. Cora are 3 magazine în Bucureşti, şi câte unul la Constanţa, Cluj-Napoca, Baia Mare, Dr T Severin şi Arad. Auchan are 2 magazine în Bucureşti şi câte unul în Tg Mureş, Suceava, Craiova, Timişoara, Piteşti, Cluj-Napoca şi Constanţa.

2. Sortimentaţia

Deşi un criteriu esenţial pentru un cumpărător în alegerea unui magazin, sortimentaţia bogată (număr mare de produse la raft) nu cred că va atârna prea greu în balanţa alegerii viitorului comerciant partener Lyoness. Aici stau foarte bine hypermarketurile Cora, Auchan şi Kaufland şi supermarketurile Billa, Mega Image şi Profi, iar discounterii Lidl şi Penny Market par a fi dezavantajaţi.

Criterii precum convenienţa (dispunerea unui magazin foarte aproape de casă), adjudecat rapid de Mega Image şi Profi sau preţul, unde discounterii Lidl şi Penny câştigă detaşat, nu cred că vor influienţa decizia.

Toate argumentele de mai sus sunt aduse în ipoteza în care va fi, cel puţin deocamdată, un singur comerciant din domeniul alimentar în reţeaua Lyoness. La o schemă ce cuprinde doi astfel de comercianţi, atunci se pot face o mulţime de combinaţii.

Concluzionând, după părerea mea, Lidl are cele mai mari şanse de a deveni noul partener Lyoness, ţinând cont de argumentele de mai sus şi de parteneriatele deja în desfăşurare din Europa.

Poate chiar mâine vom afla noul comerciant partener Lyoness sau este posibil să-l aflăm luna viitoare. Oricum ar fi, business-ul merge înainte.

Notă: analiza de sus îmi aparţine şi este un punct de vedere personal.

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.