Cum se moare în online de grija altuia

Mi se pare mie sau reţelele sociale, în special twitter, au devenit platforme pentru proliferarea de înjurături şi miştouri de prost gust? Înainte aceste lucruri se practicau doar pe bloguri, iar pe twitter era mai linişte şi era o atmosferă mai relaxată. Bunul simţ funcţiona destul de bine.

Atâţia ani am considerat că a socializa prin intermediul unei reţele înseamnă să îi iei pe cei cu care socializezi exact aşa cum sunt: cu bune, cu rele, să discuţi civilizat cu toată lumea şi poate mai mult cu cei cu care eşti compatibil, nu să cauţi non-stop nod în papură şi să arunci fără încetare cu tot soiul de dejecţii, sperând că ce? Cu ce scop? Sunt tare curios să aflu nişte motive.

Pentru imagine? Pentru notorietate? No way. Eu zic că are efect invers sau chiar dacă acum ai senzaţia că îţi construieşti vreun castel înjurând şi aruncând cu noroi în stânga şi în dreapta, te asigur că nu va dura mult şi se vor întoarce toate împotriva ta.

Oare de ce ne grăbim să ne dăm cu părerea despre cineva pe care nu-l cunoaştem, bine ascunşi după monitor? Dacă nu eşti sigur de nişte informaţii, de ce nu întrebi şi îţi dai cu părerea aiurea în tramvai? Am văzut că acum se fac conturi de twitter în care la BIO stă scrisă mândră o declaraţie de război împotriva…oricui. Nu mă refer la ăia vechi, care şi-au găsit pe parcurs vocaţia de demolatori, ci la ăia care abia au descoperit twitter-ul şi au simţit miros de sânge.

Te-ai săturat de cineva, poţi da unfriend, unfollow. Ţi-ai format o părere greşită despre cineva şi ai constatat că nu sunteţi pe aceeaşi lungime de undă, ai aceleaşi posibilităţi. Dar nu mai înjura gratuit! Sau dacă ai o părere contradictorie, adu măcar câteva argumente!

Nu prea am dat unfollow până acum. Am luat pe toată lumea exact cum e, fără să încerc să schimb pe cineva şi mi-am ales cu grijă pe cine am urmărit. Odată cu toate scandalurile din ultima vreme (culmea, acum de Sărbători au fost mai multe jigniri şi înjurături mai mult ca oricând), am decis să nu mai urmăresc câteva persoane şi voi continua în felul ăsta. Motivaţie personală, legată de ceea ce ziceam mai sus. Fără să-i jignesc şi fără să dau le alte explicaţii.

Oare nu asta e cea mai bună cale?

Comments (6)
  • unfollow? unfriend? treci direct la block! 😀

  • Ştefan, greu am dat unfollow, de block nu a fost cazul decât la spammeri şi sper să nu fie cazul în continuare.

  • tocmai datorita vrajbei care a plutit in aer de sarbatori am ales sa-mi petrec mai putin timp pe retelele sociale si mai mult timp in viata reala si nu regret decizia luata, atmosefera ostila se observa peste tot in online-ul romanesc si in loc sa ne apropiem si sa formam o comunitate solida noi ne scoatem ochii unii altora si devenim din ce in ce mai slabi, pacat, mare pacat

  • Şi eu, Ionuţ, am făcut la fel

  • Subiectul acesta ma nedumereste si pe mine de ceva timp. Mai trist e ca multora li
    se pare normal sa fie asa, ca online-ul sa fie o sursa inepuizabila de „laturi” in care e musai sa te scalzi (sau sa-i accepti pe cei care o fac) daca vrei sa fii bagat in seama. E trist ca unii se pot face remarcati (iar altii le acorda atentie) numai in astfel de conjuncturi. Daca situatia persista (si nu vad semne de imbunatatire prea curand), in loc ca bloggingul si retelele sociale sa ne apropie, mai rau ne vor invrajbi, cum scrie si Ionut. Si nu castiga oricum nimeni si nimic din asta, nici macar initiatorii scandalurilor…

  • Da, Claudia, ştiu. Lucrurile s-au schimbat în rău în ultima vreme şi oricât de toleranţi am fi, din păcate, ne afectează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.