Cetățuia Loft
Cetăţuia Loft este un proiect arhitectural din Braşov, aparţinând prietenului meu, arhitectul Ion Păpuşoi din Bucureşti. Cetăţuia este numele străzii din Braşov unde a fost construită clădirea, iar Loft-ul este interiorul unei clădiri care se dezvoltă mai mult pe verticală.
Ion este arhitect specializat pe designul de interior şi are în portofoliu câteva proiecte de referinţă. Eu am avut plăcerea să văd live câteva dintre ele. Ca să înţelegeţi despre ce vorbesc, vă prezint mai jos proiectul Cetăţuia Loft folosind explicaţiile autorului:
Proiectul de faţă a fost gândit şi realizat ca o construcţie rezidenţială cu regim de înaltime S+D+P+3E+2M, cuprinzând 8 apartamente, câte 2 pe nivel, suprafaţa totală fiind de 1.500mp.
Loftul prezentat aici ocupă partea superioară a clădirii şi se desfăşoară pe trei niveluri.
Primul nivel al loftului, cuprinzând bucataria, locul de luat masa şi living-ul, comunică cu etajele superioare prin intermedul unei scări metalice încastrate în perete, îmbrăcată în lemn şi cu balustradă de sticlă pe latura liberă.
Prezenţa ferestrelor de mansardă reprezintă raţiunea de a fi a pardoselii de sticlă dintre nivelurile 1 şi 2, astfel lumina zenitală reuşeşte să ajungă până în living – spaţiul principal al locuinţei – oferindu-i o lumină de o calitate specială, filtrată.
Acelaşi rol il are şi peretele de sticlă al dormitorului de la ultimul nivel. Astfel se deschide o nouă direcţie către living şi mai departe prin ferestrele de mansardă către oraş, de unde Braşovul vechi se vede ca în palmă.
Fără aceste planuri de sticlă – orizontale sau verticale casa ar fi pierdut o dimensiune spaţială extrem de importantă, iar potenţialul vizual ar fi fost sărăcit (fie vorba între noi dar baia asta arată senzaţional!!!…şi îşi mai schimbă şi culoarea).
În jurul spaţiului central se dispun satelitar celelalte funcţiuni.
Verticalitatea puternic accentuată a pereţilor zonei de living este atenuată printr-o galerie de goluri de diverse dimensiuni şi adâncimi – deschideri către ceva dincolo de zid fie din interiorul casei fie din exteriorul ei. Acestea sunt decoraţiunile interioare ale casei.
Scara a fost redusă la un minim funcţional – treapta, iar balustrada a fost apropape anulată prin transparenţa sticlei.
Astfel elementele neesenţiale, care bruiază percepţia asupra spaţiului au fost eliminate, păstrând compozţia spaţială clară şi transparentă. Puteţi vedea şi alte poze ale proiectului aici.
Echipa de proiectare:
Arhitectura: Ion Popusoi, Bucuresti şi Bogdan Preda, Braşov
Foto: Cosmin Dragomir
Proiectul Cetăţuia Loft a mai apărut şi în:
http://www.igloo.ro/habitat/107/ şi http://www.igloo.ro/film/13/
http://www.kudika.ro/articol/condo~arhitectura/1902/slideshow/1/Cetatuia-Loft.html
Cea mai modernă clădire din Brașov
iunie 1, 2012[…] Ion Cranța și are destinație rezidențială fiind un imobil de apartamente. Proiectul clădirii, Cetățuia Loft, a fost întocmit de arhitecții Ion Popușoi, București şi Bogdan Preda, Braşov. Clădirea […]