Antreprenor? De ce?

Curaj, determinare, voinţă, acţiune, consecvenţă, încredere în sine, viziune, pasiune, educaţie financiară sunt calităţile şi „bagajul” unui antreprenor. Mai sunt şi altele şi nu m-ar deranja să le mai adăugaţi.

Antreprenoriatul este o combinatie de „L” cu „P”, in care L este liber-profesionistul, iar P este proprietarul unei afaceri, în Cadranul Banilor aparţinând lui Robert Kiyosaki. Recomand autorul Robert Kiyosaki şi cărţile lui „Cadranul banilor şi „Tată bogat, tată sărac”. Sunt două titluri de referinţă, poate cele mai bune, de educaţie financiară.

Cu alte cuvinte, antreprenorul este o struţo-cămilă care te poate transporta către un „P” veritabil şi, mai departe, către un „I”, de la investitor. Ca să închid Cadranul Banilor, un antreprenor provine de cele mai multe ori dintr-un „A”, adică din postura de angajat.

De ce ce antreprenor? Fiecare are altă motivaţie dar pentru mine motivaţiile principale sunt independența financiară şi posibilitatea de a-mi valorifica pasiunile.  Un „A” nu le poate avea pe amândouă. Ăsta este şi motivul pentru care am trecut acum circa patru ani în tabăra antreprenorilor după o luptă care s-a dat în mine aproape un an de zile.

Am renunţat cu greu la „căldura” biroului corporatist (a se citi siguranţa financiară sau siguranţa salariului care oricum venea) unde prestam ca un „A” adevărat şi am intrat direct în furtună navigând doar cu o bărcuţă cu vele într-un ocean învolburat. Între timp a venit şi taifunul sau ceea ce se cheamă criza financiară. E adevărat că îmi achiziţionasem şi o barcă ceva mai mare, cu motor dar furtuna era din ce în ce mai puternică.

Între timp m-am obişnuit cu furtunile şi am învăţat să tai valurile. Dacă până iese soarele, iar apele se liniştesc reuşesc să menţin barca pe linia de plutire şi reuşesc să evit nufragiul, va însemna că mi-am luat examenul de antreprenor. Nici 20 de şcoli nu ar fi avut un impact mai mare decât acestă perioadă, o perioadă urâtă dar foarte necesară.

Despre condiţia de antreprenor (în special al celui online) s-a discutat ieri la NetCamp, eveniment la care mă felicit că am participat. Am văzut poveşti de succes sau studii de caz, toate cu invăţămintele de rigoare. În mod deosebit mi-a plăcut workshop-ul neconvenţional al lui Vlad Stan „Ce este esenţial pentru un antreprenor online?”.

Foarte dezilvolt nenea Vlad, a creat un workshop foarte interactiv dezvoltând un concept pe cât de simplu, pe atât de eficace: se pleacă de la identificarea (profilul) clientului căruia i se adresează business-ul tău, apoi i se identifică nevoile acestuia, se găseşte soluţia, se verifică dacă i se potriveşte, iar la final i se propune spre validare. Cu alte cuvinte măsori de o mie de ori şi tai o singură dată. O reţetă de business de luat în seamă.

Trecând la finala NetStart-Up, competiţie de idei şi proiecte din cadrul NetCamp, marele câştigător a fost Alexandru Cuibari cu proiectul http://www.whatfontis.com/. Lăsând la o parte gestul admirabil făcut de Alexandru prin care a dăruit premiul de 1.000 Euro pentru o cauză socială (Bravo!), serviciul WhatFontIs este unul foarte util. Check it!

Mulţumesc Manafu pentru invitaţia la NetCamp 2011, un deveniment reusit, ca de obicei, powered by Evensis.

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.