Cum se cheamă asta?

Am o situatie ciudată cu site-ul retail-FMCG.ro şi care aş vrea să o împărtăşesc cu voi: de prin septembrie, mai exact de pe 6 septembrie, autorul unui blog (deocamdată nu-i dau numele) a început să-mi preia articole de pe site, precizând de fiecare dată sursa la finalul articolelor sale.

Bun. În primele săptămâni a preluat 1-2 articole pe săptămână după care frecvenţa a crescut, ajungând în prezent la câte un articol în fiecare zi. Chiar dacă precizează sursa mi se pare totuşi exagerat. La unele articole se munceşte foarte mult. Unele necesită traducere, adaptare, corectare etc. Altele, chiar dacă au la bază un comunicat oficial, necesită ajustări, completări, adăptări dar tot muncite sunt.

Şi vine cineva şi ia articolele cu punct, cu virgulă şi le pune pe blogul său. N-ar fi fost vreo tragedie dacă era un articol pe săptămână numai că sunt 5-6 pe săptămână. E frustrant.

Aseară i-am scris un e-mail lu’ nenea şi l-am rugat frumos să înceteze practica asta. Mi-a răspuns că nu înţelege de ce m-am supărat, că alte câteva mii de site-uri fac treaba asta dar mi-a promis că renunţă totuşi să mai preia articole de pe retail-FMCG.ro. Să vedem…

Voi ce ziceţi de practica asta?

Comments (5)
  • E nesimtire.

    E ok daca preia doar primele paragrafe si pune pentru tot articolul click aici… sau ceva de genul. Asta mi se pare o practica ok.

    Dar sa-ti preia tot articolul…

  • Nu, Răzvan, tot. Inclusiv boldurile, link-urile. Copy-paste.

  • Daca prelua un citat si dadea sursa era ok, dar cand cineva se foloseste de munca ta pentru a obtine unele avantaje, preluand articolele exact cum le gaseste la sursa, nu mai este ok, oricum tu nu ai nici un avantaj din ceea ce face el, asa ca mai bine e sa-si caute in alta parte surse de copiat

  • Stiam ca e ok sa preia cel mult 40% din articol, cu citarea sursei, link si numele autorului real. Ca mai sunt unii care preiau doar un paragraf, pun link, dar la autor apar ei, desi e munca ta. Cand lucram in presa mi s-a intamplat asta: era un individ care practic ne copiase site-ul. I-am scris si a renuntat la sportul asta. Cred ca exista si niste prevederi legale ce tin de drepturile de autor care clarifica situatiile de genul.

  • Da, Carmen, ma gândesc că există reglementări în sensul ăsta. Deocamdată mi-a promis că nu va mai prelua articole. Să vedem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.