Construiesc o măsuță pentru tine și pentru mama

În seara asta am citit interpretarea lui Mircea la o reclama recentă de la TV şi, în ciuda modului haios în care a comentat el clipul, au fost păreri contradictorii. A se citi comentariile. Ok, eu sunt primul care gustă o glumă bună sau un pamflet însă cu riscul de a fi sentimental, aşa cum mi-a spus chiar Mircea că sunt, nu am putut să nu mă gândesc la o poveste citită de curând. Iat-o:

A fost odată o femeie plăpândă al cărei soţ iubitor murise, astfel încât ea merse să trăiască cu fiul ei şi cu soţia şi fiica acestuia. Cu fiecare zi ce trecea, vederea şi auzul femeii se înrăutăţeau. Câteodată, mâinile îi tremurau aşa de tare, încât scăpa fasolea din farfurie pe podea, iar supa i se scurgea din bol. Fiul şi soţia sa se înfuriau foarte tare văzînd mizeria pe care o făcea şi într-o zi îi spuseră că era de ajuns. Aşa că aşezară o măsuţă pentru bătrână într-un colţ, lângă cămară, şi o puseră să mănânce acolo singură.

În tot acest timp, ea îi privea din colţul opus al camerei, cu ochii plini de lacrimi, dar ei abia îi vorbeau în timp ce mâncau, ocărând-o din când în când pentru că îşi scăpase lingura sau furculiţa.

Într-o seară chiar înainte de cină, fetiţa stătea pe podea jucându-se cu cuburile ei. „Ce construieşti?” o întrebă tatăl cu seriozitate. „Construiesc o măsuţă pentru tine şi pentru mama, astfel încât să puteţi mânca singuri într-un colţ, atunci când o să fiu mare” (fragment din „Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul”, de Robin Sharma).

Concluzia o trageţi voi. Cert e că din când în când, chiar dacă nu suntem oameni răi,  cineva trebuie să ne tragă de mânecă şi să mai trezească în noi o fărâmă de compasiune.

Comments (2)
  • Ce povestești tu aici este exact inversul reclamei. Asta dacă e să ne luăm după abordarea mea 🙂 Da, povestea asta este emoționantă. Tocmai pentru că e vorba de un copil care dă un exemplu prin inocență, nu de un bătrân care-o face dinadins 🙂

  • Mircea, bătrânul nu a făcut altceva decât să „cerşească” compasiune, compasiunea de care aminteam în articol. Modul cum a făcut chestia asta poate fi interpretat în fel şi chip dar ideea de baza asta e.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.