O viață poate depinde de tine

Acum câteva zile Cristi Manafu făcea pe blog un apel către toţi cititorii săi de a participa „blind” la o campanie, fără să ne dea niciun detaliu. După cum îl cunosc m-am gândit că sigur e vorba de ceva important care să transmită un mesaj şi m-am înscris necondiţionat în această provocare a sa.

Şi-am avut dreptate. Ieri am primit pe e-mail nişte statistici înfiorărătoare care m-au pus serios pe gânduri dar înainte de a le citi aş vrea să urmăriţi filmuleţul de mai jos:

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=BtzihP5olqE

 

Trist, aşa-i? Parcă te strânge în spate şi ai vrea să faci ceva. Ai vrea să schimbi ceva.

Iată statisticile:

3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgente: 73% din totalul apelurilor inregistrate in perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri facute in joaca sau accidental de catre cei care suna, doar 27% sunt apeluri reale;

– La nivel national, judetul Covasna este judetul care a inregistrat cel mai mare numarul de apeluri false (in aceeasi perioada monitorizata de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale) – 86,86% apeluri abuzive. In Bucuresti, 1 din 2 apeluri sunt false (procentul apelurilor abuzive se ridica la 55,6%);

– La serviciul de urgenta 112, se inregistreaza peste 2000 apeluri/ ora; 60% din totalul apelurilor reale solicita interventia echipajelor medicale de urgenta;

– Orice apel fals inregistrat la 112 poate intarzia sau chiar determina moartea unei persoane care are nevoie reala de ajutor: in 2010, s-au inregistrat 8.477 de victime grav ranite in accidente de masina (23 de oameni raniti grav/ zi)

– In ceea ce priveste masurile de prim ajutor, acestea “pot face diferenta intre viata si moarte”: dureaza 3 minute ca o persoana aflata in stop respirator sa moara, 5 minute pana la sosirea ambulantei si mai putin de 1 minut pana la deschiderea cailor aeriene printr-o manevra de prim ajutor.

Cum putem să schimbăm ceva, cum putem să luăm atitudine şi să limităm acest fenomen real? O putem face cu armele noastre: scriind şi sperând că aceste rânduri vor ajunge şi la acei iresponsabili care apelează la 112 condamnând la moarte semeni de-ai noştri. Pentru mine e un subiect foarte delicat dat fiind că l-am pierdut pe tata acum nici două luni.

Oameni buni, gândiţi-vă de două ori înainte să faceţi o glumă din asta sinistră, gândiţi-vă că părinţi voştri ar putea avea nevoie urgentă de ajutor iar voi nu faceţi altceva decât să-i omorâţi!

“O viata poate depinde de tine” – o campanie realizata de Asociatia React. Detalii pe www.salvez.ro.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.