Trăiască berea…Guinness!

Am pus mâna pe câteva date şi informaţii foarte interesante despre brandul GUINNESS şi despre fondatorul lui, Arthur Guinness, via URBB, compania în portofoliul căreia se află berea Guinness în România. Azi, 22 septembrie, băutorii berii cafenii, îl sărbătoresc pe Arthur Guinness, fondatorul brandului GUINNESS, cel care în anul 1759, în această zi, a semnat contractul de închiriere a berăriei St James Gate din Dublin pe 9.000 de ani. Aşa a început povestea berii GUINNESS. Dar să trecem la cifre.

Despre GUINNESS:

Berea GUINNESS a fost realizată după aceiaşi reţetă din secolul XVIII şi până acum, folosind aceleaşi patru ingrediente: orz, apă, hamei şi drojdie. Culoarea roşu închis şi aroma originală sunt date de către orzul prăjit.

Peste 10 milioane de halbe de GUINNESS sunt băute în lume, în fiecare zi (într-un an, peste 2 miliarde de halbe).

Arthur Guinness a fost un antreprenor de geniu şi a avut grijă să închirieze celebra berărie din St. James’s Gate (Dublin) pentru 9.000 de ani.

GUINNESS a fost primul antreprenor care a exportat bere, ducând Berea Guinness în Indiile de Vest în 1801

Berăria St. James’s Gate ajunsese, în anul 1880, să fie cea mai mare berărie din lume iar, în prezent, este una dintre cele mai mari fabrici de producţie a berii din lume.

În 1997, Guinness SRL a fuzionat cu Grand Metropolitan SRL şi au format una dintre cele mai mari companii producătoare de băuturi din lume: Diageo. GUINNESS este, în prezent, cel mai mare brand de bere al companiei, alături de alte băuturi spirtoase precum SMIRNOFF, BAILEYS, JOHNNIE WALKER and J&B.

În portofoliul companiei mai sunt următoarele branduri de bere: HARP, KILKENNY, SMITHWICK din Irlanda şi RED STRIPE® din Jamaica.

GUINNESS este produsă în peste 50 de ţări, inclusiv în berăria St. James’s Gate din Dublin.

GUINNESS este disponibilă în mai multe variante: GUINNESS Draught, GUINNESS Draught Extra Cold, GUINNESS Draught/cutie, GUINNESS Draught/ Sticlă, GUINNESS Extra Stout, GUINNESS Extra Smooth şi GUINNESS Foreign Extra Stout.

Primele cinci ţări din punct de vedere al vânzărilor sunt: Marea Britanie, Irlanda, Nigeria, SUA şi Camerun.

Bulele de azot din GUINNESS Draught au un ritm aparte de mişcare, ridicându-se şi coborând în acelaşi timp. Unele dintre ele se lovesc de pereţii paharului, fiind oprite din ascensiune, în timp ce bulele din central paharului nu sunt oprite de niciun impediment.

Berea GUINNESS a fost prima care a oferit experienţa de tip draught la cutie, inspirându-se din tehnologia de îmbuteliere folosită în baruri şi realizând un instrument specific (de tip widget) pentru a oferi consumatorilor o bere la draught, acasă. Această inovaţie a câştigat Premiul Reginei pentru Tehnologie în anul 1991.

Prima reclamă la GUINNESS a fost difuzată în Marea Britanie pe 22 Septembrie 1955 şi înfăţişa un îngrijitor la Zoo şi un leu de mare.

Despre Arthur Guinness, omul:

Arthur Guinness a lăsat în urmă o moştenire remarcabilă, care se extinde dincolo de berea legendară pe care o cunoaştem cu toţii. Guinness a fost un vizionar şi un filantrop, care încă de la început a făcut tot posibilul ca afacerea lui să aducă valoare angajaţilor, comunităţii locale, oraşului Dublin sau regiunilor unde era prezentă. Moştenirea filantropică a lui Arthur Guinness a rămas un element definitoriu al brandului până în ziua de astăzi, pe care anul acesta o vom îmbogăţi şi sărbători.

Arthur a fost însoţit de noroc încă de la început – la vârsta de 27 de ani (1752), naşul său, Arthur Price, Arhiepiscopul Cashel, i-a lăsat drept moştenire suma de £100. Arthur a investit cu cap banii şi patru ani mai târziu, la vârsta de 31 de ani, producea propria bere în Leixlip, la 17km de Dublin. În 1759, Arthur Guinness a decis să se orienteze către oraş, unde a înfiinţat propria lui afacere, lăsându-l pe fratele lui să se ocupe de berăria din Leixlip. Restul e istorie.

În ciuda faptului că anul 1759 nu a fost unul bun pentru berarii din Dublin – taxele erau ridicate şi competiţia locală foarte puternică, Arthur a mers înainte cu încredere şi cu un ochi bun pentru afaceri. A semnat un contract de închiriere pe 9000 de ani, a achiziţionat de la Mark Rainsfors o berărie de patru acrii de pământ la St. James Gate, plătind o chirie anuală de £45 – care includea şi dreptul de folosire a apei; astfel, Arthur intrase în afaceri.

Arthur Guinness a murit în 1803, dar afacerea cu bere intrase deja în familie. I-a lăsat fiului său, Arthur(1768-1855), berăria din St. James’s Gate. Frumoasa bere brună care purta numele lui Arthur Guinness şi a moştenitorilor săi s-a dezvoltat prin pasiune, ajungând să devină, cu timpul, dintr-un bun valoros, un simbol cultural şi, în final, un brand global: GUINNESS.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.