Regula pariziană

Mergând azi cu metroul mi-am amintit de un fapt inedit întâlnit în metroul parizian care m-a pus pe gânduri la momentul respectiv.

Ştiţi că toată lumea preferă la metrou să urce folosind scările rulante, acolo unde acestea există. Toată lumea se buluceşte pe scara rulantă ca la meeting-urile comuniste. Câte unii se dau mai sportivi, aşa, şi preferă scările normale. La fel se întâmplă şi la francezi numai că ei au o regulă nescrisă care zice în felul următor: la urcarea pe scara rulantă foloseşte partea dreaptă a scării şi lasă liberă partea stângă pentru cei care se grăbesc şi vor să te depăşească! M-aţi înţeles? Ca la maşini: banda din stânga se foloseşte doar pentru depăşiri.

Cine naiba a ştiut? La început ne aşezam unul lângă altul şi auzeam în spatele nostru numai: „s’il vous plaît” şi „excusez-moi”. Ne dădeam frumos la oparte şi îi vedeam pe francezi cum zburau pe lângă noi :). După care ne-am prins cum stă treaba la Paris: dacă existau printre călători unii care se grăbeau foarte tare, aveau un culoar pe partea stângă unde putea face liniştiţi depăşirile. Bine…până dădeau de nişte turişti ca noi 😀

Până la urmă, n-am avut încotro, şi am învăţat şi noi regula pariziană 🙂

De citit din aceeaşi serie: Aproape o lună offlineTronsonul București – Paprika Csarda1.400 km într-o singură ziSerris – un orășel care mi-a rămas în sufletAux Champs ElyséesAm ajuns şi la DisneylandChâteau de Versailles şi Am urcat, într-un final, în Turnul Eiffel.

Comments (5)
  • Cam de prin toate tarile civilizate. Noi mai avem inca pana acolo. Dar si la noi la metrou au lipit/vopsit talpile acelea care sa ne invete cum sa stam/mergem. Pentru cine are ochi sa le vada.
    Deci suntem pe drumul cel bun.. 😉

  • @Mihai, asta imi spunea cineva ca si la noi sunt reguli din astea, numai nu se respecta.

  • Regula pariziana se aplica si la Lyon. Si cel mai bine te prinzi de eficacitatea ei atunci cand scara rulanta are sa zicem 200 metri de urcat/coborat. Conteaza atunci foarte mult daca te grabesti sau nu .

  • Da Claudiu, ai dreptate. Asta am uitat sa zic. La ei scarile sunt foarte lungi 🙂

  • […] numeric : Pavel Ionut, Chinezu, Stefan Murgeanu, Elena Ciric, Marian Sabo, Pato, Angelo Robitu, Claudiu Ciobanu, Marius Matache, Simion Nicusor, Papen, Cristian Florea, Virtual Kid, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.