Finala UEFA Champions League 2011 va avea cel mai mare impact economic de până acum

Dacă tot e finala UEFA Champions League azi, m-am gândit să vă prezint un studiu comandat de MasterCard care arată că finala de anul acesta se va bucura de un premiu record de aproximativ 126 milioane de euro.

O serie de factori – printre care premiile în bani, creşterea valorii jucătorilor, sporirea drepturilor de difuzare a meciurilor la TV şi creşterea notorietăţii echipei – vor ajuta echipa învingătoare să obţină un câştig record, în timp ce echipa de pe locul al doilea va beneficia de un premiu estimat la 73 milioane de euro.

Raportul MasterCard Heart of Sports Commerce estimează că finala dintre cele două cluburi de fotbal de top din Europa valorează 369 milioane de euro – cu 17,5 milioane de euro în plus faţă de anul trecut. Această creştere a fost determinată de participarea în finala UEFA Champions League a două dintre cele mai valoroase echipe de fotbal din lume.

Înainte de Jocurile Olimpice de anul viitor şi Jocurile Paralimpice, se preconizează că Londra, capitala Angliei, va avea un câştig de 52 milioane de euro, întrucât sâmbătă seara fanii fotbalului vor viziona marea finală, cheltuind bani în baruri, cluburi, hoteluri, sau chiar pe stadionul Wembley.

Nu doar Londra va beneficia de impactul finalei de anul acesta a UEFA Champions League. Oraşul clubului învingător ar putea câştiga 18 milioane euro, datorită unei creşteri a turismului şi cheltuielilor locale.

Finala UEFA Champions League va stimula, de asemenea, activitatea economică, dincolo de graniţele Angliei şi Spaniei. Economia Europei, pe scară largă, se aşteaptă să fie impulsionată de un câştig de aproximativ 100 milioane de euro, întrucât milioane de suporteri vor viziona meciul în baruri şi îşi vor cheltui banii pe bunuri de larg consum, în timp ce pariurile vor creşte pe întreg continentul.

Raportul apreciază că finala din acest an a UEFA Champions League va atrage un interes fără precedent şi din partea ţărilor din America Latină.

În total sunt 12 jucători latino-americani în cele două echipe finaliste. În plus, se consideră că 40% din populaţia Americii Latine are origini spaniole, ceea ce înseamnă că interesul de pe continent va atinge noi recorduri anul acesta.

Evoluţia impactului economic al finalelor UEFA Champions League din 2011/2010/2009:

Impact În 2011 În 2010 În 2009
Activităţi asociate cu găzduirea finalei 52 milioane de euro 50 milioane de euro 45 milioane de euro
Câştig pentru clubul de sport învingător 126 milioane de  euro 120 milioane de euro 110 milioane de euro
Câştig pentru oraşul clubului care iese învingător 18 milioane de euro 17,5 milioane de euro 15 milioane de euro
Câştig pentru clubul care pierde finala 73 milioane de euro 70 de milioane de euro 65 milioane de euro
Câştig pentru economia europeană 100 milioane de euro 94 milioane de euro 75 milioane de euro
Impactul economic total al finalei UEFA Champions League 369 milioane de euro 351,5 milioane de euro 310 milioane de euro

 

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.