Tu ce ai facut astazi pentru a schimba viitorul unui copil cu autism?

Prin intermediul acestui articol o sa incerc si eu aduc in prim-plan un subiect delicat si sa mai trag un semnal de alarma. Invitatia a fost lansata de Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR).

Te rog sa-l citesti si, daca doresti, sa-l dai mai departe:

Autismul nu este o boala rara – la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. dr. “Alexandru Obregia” se diagnosticheaza in prezent 10-15 cazuri noi de autism, saptamanal.

Autist te nasti, nu devii. Este o boala neurologica, care nu poate fi provocata de parinti, de alimentatie sau de mediul de viata. Este ca schizofrenia, mai devreme sau mai tarziu se declanseaza, nu ai cum sa-i schimbi destinul.

Si mai este ceva ce nu poti schimba: autismul nu se vindeca, este o boala pe care o va purta cu el (pentru ca afecteaza predominant sexul masculin) toata viata. Este adevarat ca simptomele se pot diminua, IQ-ul poate creste si gradul de independenta de asemenea in cursul a ani de terapie, de munca sustinuta si de implicare totala. Dar autismul nu dispare, ba chiar reprezinta substanta identitatii lui, autismul este modul lui de a gandi si de a interactiona.

Insa in majoritatea timpului este mai bine sa nu te gandesti la diagnostic. Sa nu incerci sa-ti imaginezi viitorul copilului autist intr-o Romanie in care la 18 ani va primi eticheta de psihotic, pentru ca autismul este incadrat la boli infantile din punct de vedere legal si nu avem cum sa schimbam asta.

Autismul este un spectru, poti fi mai mult sau mai putin afectat de boala. Ca si cu raceala: fie ai doar guturai, fie gripa sau poti sa faci o pneumonie cumplita, cu febra de 41 de grade. Dar in autism nu poti sari dintr-o treapta in alta si nu poti iesi.

Familia copilului cu autism este in doliu. Toate visele, asteptarile, dorintele cu privire la potentialul copilului, la viitorul lui luminos sunt distruse de un singur cuvant, autism. Si in cazul majoritatii romanilor acest cuvant se loveste de ignoranta si de lipsa accesului la informatie. Nu ai cum sa nu o iei personal, sa nu te apuci sa strigi “Cu ce am gresit? Cine e de vina?”. Nu e nimeni de vina. In Romania, la fiecare sapte ore si jumatate se naste un copil cu autism. Adica trei pe zi. in fiecare zi. Esti pregatit sa-i primesti in lumea ta?

“Poate nu e chiar autist, ci doar incapatanat. O sa-si dea drumul la vorba. Nu vezi ca intelege tot ce zici? Sigur o sa se trezeasca intr-o dimineata vorbind…”. Dar copilul cu autism nu se va trezi in nicio dimineata vorbind. Dimpotriva chiar, in perioadele in care nu face terapie, va pierde tot ce a invatat, informatiile sunt sterse de la o zi la alta de groaznicul burete al autismului.

Ajungi sa vorbesti singur, in fata unui perete. si totul trebuie luat de la capat. Totul, de la cum se sta pe scaun, de la ordinea in care iti imbraci hainele, la informatii despre animale, la recunoasterea culorilor, la invatarea unui instrument muzical, la matematica. Totul invatat prin imagini, la masa de lucru.

Prima sarcina care le revine parintilor este sa invete sa traiasca alaturi de copilul autist, creand o atmosfera pozitiva, fara sa se desfiinteze mediul constructiv pe care o familie normala il ofera unui copil in creştere. Nu este de niciun folos ca familia sa cedeze şi sa-şi adapteze existenta la modul lui de viata. Conştienti de asta, vom putea cauta in noi insine forta necesara pentru cresterea si educarea unui copil autist.

Pentru ca programul de terapie nu are loc numai in cabinet, trebuie continuat acasa, in metrou, in vizite, in parc, peste tot. Copilul va purta cu el zilnic in rucsac dosarele cu imagini, caietele si penarul. Terapia de recuperare a copilului autist devine un mod de viata, iti schimba rutina zilnica, iti schimba casa si familia, iti modeleaza si vocabularul. Nu este usor, dimpotriva – este vorba despre lupta zilnica impotriva autismului.

Este important sa-i lasam copilului cu autism sansa de autocunoastere si de autoexprimare, sa-i acordam sprijinul pentru a se realiza in domeniul in care este inzestrat. Problema esentiala nu este aceea a dezvoltarii intelectuale sau a succesului educational, ci a dezvoltarii emotionale si a contactelor cu ceilalti. Pentru aceasta este necesara stimularea si incurajarea in orice mod a intregului potential si a personalitatii copilului.

Masura in care acesti copii vor reusi sa se integreze in societate ca persoane adulte nu depinde de inteligenta, aptitudinile sau posibilitatile de comunicare, ci de toleranta noastra, de capacitatea de a-i ajuta sa-si foloseasca fixatiile, stereotipiile intr-un mod creator spre activitati manuale si arte, dandu-si seama de propria valoare si devenind astfel utili societatii.

Alaturati-va Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) in incercarea noastra de a primi acesti copii cu bratele deschise si de a-i ghida sa inteleaga lumea in care cu totii traim. In spatele autismului se afla un om unic, ca oricare dintre noi, ba poate chiar mult mai tolerant si intelegator, mult mai afectuos si sincer decat noi, cei normali.

1 din 70 de baieti este afectat de spectrul autist, poate fi chiar baiatul tau. Ce ai facut azi pentru a-i schimba viitorul?

Campanie pentru persoanele si copii cu autism

Comments (2)
 • […] infantile din punct de vedere legal si nu avem cum sa schimbam asta. Citeste intreg articolul pe eclaudiu.wordpress.com Tu pariezi gratuit iar noi te premiem cu un Laptop, plus multe alte premii. Raspunde […]

 • ANCAAR va ureaza Sarbatori fericite si va multumeste pentru promovarea realizata pe site-urile dvs.

  Va anuntam ca in curand vom incepe o campanie impotriva discriminarii si a integrarii in societate a persoanelor cu autism, la care va rugam sa participati in atragerea de sponsori si fonduri!
  Orice sugestie este binevenita!

  Cu drag,

  Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania – ANCAAR
  http://www.autismancaar.ro
  persoana de contact: Georgeta Crisu, presedinte, tel. 0726207808

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.