1st nov.

BMW i3, mașina electrică care creează dependență la condus

Săptămâna trecută, în ceea ce eu am numit #saptamanaelectrica, am avut în teste un model 100% electric – BMW i3 – perioadă pe care mi-aş fi dorit să o transform şi să o lungesc măcar în #lunaelectrica dacă nu #electricpeviata 🙂 Atât de mult ne-a placut.

Da, pentru că odată ce ajungi să conduci un model electric, se creează o adevărată dependenţă la condus şi nu îţi mai vine să o laşi, mai ales că e vorba de un BMW. Este exact ce am urmărit cu acest test: să îl iau în timpul săptămânii, perioadă când avem extrem de multe drumuri de făcut prin oraş şi să arăt că o #masinadefamilie nu înseamnă doar deplasări lungi de week-end, ci şi deplasări mai scurte dar multe, în oraş.

BMW i3

Ce creează dependenţă?

Lipsa zgomotului, demarajul teribil pe care îl are, faptul că te poţi strecura mai uşor, că poţi parca mai uşor şi astfel poţi întâmpina cu alt tonus aglomeraţia din traficul bucureştean şi nu în cele din urmă confortul pe care îl ai. Iar la toate astea adaugi economie de combustibil (noi nu am plătit la niciuna dintre încărcările pe care le-am făcut, la majoritatea staţiilor încărcarea fiind gratuită, deocamdată), nu poluezi şi eşti şi parte dintr-un trend ce deja a schimbat şi schimbă ideea de transport şi mobilitate. Peste numai câţiva ani, acest peisaj cu maşini electrice va fi unul comun.

Plăcerea de a conduce un BMW i3 este de neînchipuit pentru mulţi dintre noi. Aşa dinamică şi agilitate rar mi-a fost dat să întâlnesc. Lucrurile astea te surprind de la prima pedală. E un model uşor, ce are înglobat mult carbon şi alte materiale uşoare care alături de trenul de rulare electric asigură o acceleraţie instantanee, una care îţi dă fiori (0 – 100 km/h se realizează în 7,3 secunde!). Există maşini cu motoare termice mult mai puternice dar puţine dintre acestea au demarajul unui BMW i3. Greu egalezi aşa ceva 🙂

Cum poţi să conduci prin Bucureşti doar cu pedala de acceleraţie?

Foarte uşor, ar răspunde un BMW i3. Sistemul eDrive de la BMW i3 îţi asigură o pornire fulminantă, iar în acelaşi timp, dacă ridici piciorul de pe acceleraţie, maşina frâneză, de cele mai multe ori suficient de mult cât să nu mai fie nevoie să foloseşti frâna de serviciu, aşa că poţi conduce doar din pedala de acceleraţie. E o senzaţie unică, de nedescris! Pare imposibil, aşa-i? În traficul bucureştean este de mare ajutor. Câştigi timp şi eşti gata în orice fracţiune de secundă să demarezi din nou.

Testul care ne-a convins să ne luăm o maşină electrică în viitorul apropiat

Anul trecut, am avut prima full electrică din proiect, iar saptămâna trecută a fost a doua, un BMW i3 94 Ah şi 170 de CP. Acest test, abia încheiat, a fost testul care ne-a convins ca în viitorul apropiat să ne luăm o maşină electrică şi că acesta este exact tipul de maşină care ni se potriveşte cel mai bine  – mă refer la maşina electrică, în general, nu doar la BMW i3 – având în vedere nevoile noastre de a fi mobili şi de a ne rezolva drumurile de oraş.

Oricât de scump ar părea – încă – un model 100% electric, există soluţii de achiziţionare convenabile dar despre care o să scriu separat, pe măsură ce o să facem paşii pentru a cumpăra o astfel de maşină.

Cum a fost cu BMW i3 – un feed-back autentic de la fete

Revenind la feed-back-ul după testul cu BMW i3, cel mai de sufet feed-back l-am primit de la fete care mi-au spus că e „cea mai tare maşină pe care am avut-o în teste” şi că mă roagă să o mai ţin 🙂 Ei, da, aş fi vrut eu…În general, fetele sunt destul de plictisite de mers cu maşina, prin traficul minunat din Bucureşti dar de data asta a fost exact invers.

Au fost câteva voci care mi-a spus, în zilele când am anunţat acest test, că BMW i3 nu este tocmai o maşină de familie. Probabil că au citit doar titlul articolului care anunţa testul cu BMW i3. Conceptul pe care l-am mai abordat în cei 3 ani de proiect #masinadefamilie este, aşa cum am mai spus, unul simplu şi pragmatic, potrivit căruia o #masinadefamilie înseamnă şi deplăsări cu familia prin oraş (şcoală, job, repetiţii, evenimente, cumpărături etc), perioadă cu trafic intens şi în care ai nevoie să te strecori sau să găseşti mai uşor un loc de parcare, iar o maşină de dimensiuni mai reduse este perfectă.

Şi asta doar din punct de vedere gabarit, pentru că mai există o altă serie de avantaje derivate din faptul că eşti la volanul unei maşini electrice. Aşa că îi invit pe cei care nu au înţeles să citească acest articol.

Design

Am tot auzit că BMW i3 este un model care nu arată foarte bine, deşi e un BMW, comentarii care mă lasă rece. Nu este aşa. Lumea întorcea capul ca la urs pe stradă. E o apariţie pe străzi şi nu ai cum să nu îl remarci, în ciuda faptului că trece în mare linişte pe lângă tine.

Oricum, chiar dacă nu place tuturor cum arată, ceea ce face BMW i3 este înmiit mai de preţ decât să arate foarte bine. Am mai spus: BMW i3 nu seamănă cu niciun alt model convenţional de la BMW, designul futuristic al acestuia dorind parcă să sublinieze că nu trebuie să se confunde cu niciun alt model, ci este începutul unui serii complet noi, cu un comportament şi un statut aparte. BMW i3 s-a vrut a fi unic. Şi este.

Confort

Un element extrem de important pentru confort îl reprezintă accesul facil în maşină, asigurat de uşile din spate care se deschid…invers. Da, e genial. N-am mai avut aşa ceva până acum. BMW i3 nu are un stâlp între uşi. E nevoie să deschizi mai întâi uşa din faţă, iar apoi pe cea din spate şi nu invers. Atât doar că trebuie să decuplezi centura de siguranţă pentru scaunele din faţă (stânga sau dreapta) ca să poti deschide uşa din faţă şi apoi pe cea din spate. Poate fi un pic ciudat la început dar te obişnuieşti.

Apoi, lipsa zgomotului – am mai zis-o şi cu alte ocazii – contribuie la confort. La bordul lui BMW i3 e o stare inedită de bine cu care te obişnuieşti şi de care te desparţi cu greu. Timpul a zburat foarte repede în cele câteva zile de test, iar drumurile nu erau niciodată foarte lungi şi nici obositoare.

Un model electric se încălzeşte aproape instantaneu în sezonul rece, ceea ce este valabil şi pentru BMW i3, evident. Te urci în maşină, ai geamurile îngheţate sau aburite, porneşti motorul şi dai drumul la dezaburire la putere maximă (poti să dai drumul şi la încălzirea scaunelor din faţă), iar într-un minut ai o temperatură confortabilă şi ai şi vizibilitate prin toate geamurile. Cum să nu apreciezi aşa ceva, mai ales că ştii că ai nişte friguroase mici în spate? 🙂

Apropos de fete, au stat foarte confortabil pe locurile din spate. Pentru o persoană adultă, mai înaltă, plafonul care coboară spre spate poate fi o problemă pentru spaţiul la cap dar nu şi pentru nişte copii. Foarte ingenios, locul din mijloc de pe „canapeaua” din spate are spaţii de depozitare pentru două pahare dar acestea nu sunt încastrate într-o cotieră, ci direct pe canapea, pe şezut. Dacă acest loc ar fi şi el ocupat de un pasager, probabil că ar fi nevoie de vreo pernă sau altceva, fiind mai tare.

Siguranţă

O chestiune mai mult legată de siguranţa pietonilor este „Acoustic protection for pedestrians”, sistemul care previne pietonii că în apropiere se află o maşină electrică de care se ştie că nu prea face zgomot sau nu face deloc. Sistemul funcționează până la o viteză de 30 km/ h, generând artificial un sunet exterior nu foarte puternic dar suficient cât să fie auzit.

Altfel, lui BMW i3 nu îi lipsesc mai toate sistemele de siguranţă prezente pe un model BMW, printre care: park assistant package (cameră pentru marşalier, senzori de parcare, asistent la parcare), senzor de ploaie, faruri adaptive cu led, oglindă retrovizoare antiorbire etc.

Utilitate

Evident că cei 260 de litri ai portbagajului ne-au ajuns pentru nevoiele noastre cotidiene. Cel mai mult l-am umplut când am fost la cumpărături. Există şi în faţă un portbagaj mai mic destinat sistemului propriu de cabluri de încărcare. Am văzut câteva staţii de încărcare (la Lidl era una) unde poţi să cuplezi propriul cablu dacă staţia centrală ar fi ocupată, staţia centrală fiind prevăzută şi cu cablu.

Consum/ Autonomie

Durata de încărcare de la 0 la full este în jur de 2 ore, „plin” care asigură o autonomie de cca 180 de km în modul de condus confortabil şi de 200 de km în modul eco. La fel ca la maşinile cu motor termic, maniera de condus contribuie la consum. Dacă îi dai pedală, cum se spune, consumul creşte şi invers. La maşinile electrice, însă, consumatorii clasici (aerul condiţionat, căldura, dezaburirea, scaunele încălzite, ştergătoarele, farurile etc) micşorează şi ei din autonomie.

Nu o să stau să fac calcule, comparând câţi kw am consumat în test, pe care oricum nu am plătit nimic, versus cât combustibil convenţional (benzină) aş fi consumat dar e clar că o economie importantă se face şi din acest punct de vedere. Ca idee, lunar, doar prin Bucureşti, cu maşina noastră obişnuită consumăm benzină în valoare de cel puţin 600 – 700 de lei.

Există staţii de încărcare pentru maşinile electrice în România?

O, da. Există. În acest moment, există suficiente staţii de încărcare pentru că nu sunt încă foarte multe maşini electrice dar staţii se mai construiesc, iar numărul celor care doresc să achiziţioneze o maşină electrică creşte şi el. Îmi spunea un lucrător de la o staţie Rompetrol, una dintre cele 2 de la care am încărcat, că o dată la 3 zile vine cineva şi încărcă o masină electrică. Da, e încă puţin dar parcă sună bine.

Măcar să fie aprobate mai multe dosare pentru acel bonus de 10.000 de euro primit la achiziţionarea unei maşini electrice. Ca să înţelegeţi contextul, în 2016 erau înmatriculate în România doar 40 de maşini electrice, însă în primele 9 luni din 2017, nu mai puţin de 446 de proprietari de automobile electrice au primit acceptul pentru bonusul guvernamental de 10.000 euro acordat la achiziţia unei astfel de masini (Hotnews).

Iar din ce am înţeles, în acest an s-au depus mai mult de 1.000 de astfel de dosare, soluţionate fiind doar o parte dintre ele. Probabil din cauza veşnicei poveşti, că nu sunt suficienţi bani. Oricum, acest bonus de 10.000 de euro/ maşină electrică este cel mai mare din UE. Doamne ajută!

Deci, context bun avem, cerere există, iar reţeaua de staţii publice de încărcare pentru maşinile electrice este şi ea în plină dezvoltare. Eu am descoperit staţiile de încărcare din vecinătate sau de pe traseu cu ajutorul aplicaţiei mobile PlugSgare, disponibilă pentru descărcare pentru sistemele de operare iOS şi Android.

Eu am l-am încarcat pe BMW i3 cel mai mult de la 2 staţii Rompetrol, la magazinul Lidl Aviator Şerbănescu, acolo unde am găsit locuri suficiente în staţia de încărcare şi la EFdeN, la staţia de încărcare SunDrive, o staţie cu panouri solare. Un mare minus îl trec în dreptul magazinului Kaufland Barbu Văcărescu unde există o staţie de încărcare maşini electrice dar ca să o foloseşti îţi trebuie o cartelă de la ei. Cartele care lipseau cu desăvârşire. Mi-au spus să vin peste câteva zile. Fail!

Apoi, există soluţia domestică de încărcare cu costuri pentru o staţie de încărcare aflate în jurul a 2.000 de euro, soluţia cea mai bună şi mai comodă, până la urmă. Ai ajuns seara acasă, o pui la încărcat în modul normal charge, iar dimineaţa o ai încărcată full, gata de drum.

Ne-a plăcut mult BMW i3, iar ceea ce pot să vă mai spun în acest moment este că aventura electrică sau #saptamanaelectrica va continua şi cu alte modele, cât de curând. Da, full electricele dau dependenţă 🙂

BMW i3 – preţ

Preţ model testat – 46.259 euro (TVA inclus) – Service Inclus pe o perioadă de 5 ani sau 60.000 km.

Test anterior, Mercedes-Benz C-Class T-Modell. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 41 din #masinadefamilie a fost susţinut de către BMW Romania.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.