25th iul.

Land Rover Discovery Sport – confortul la el acasă

Dacă ar fi să rezum în doar 2 – 3 cuvinte testul cu noul Land Rover Discovery Sport din episodul cu numărul 37 al proiectului #masinadefamilie, acestea ar fi: confortul şi luxul la el acasă sau confortul suprem. Şi fără să dau nume sau să fac comparaţii, un singur model din proiect s-a mai ridicat la acest nivel de confort.

Land Rover Discovery Sport

Atunci când rulezi pe o suprafaţă uşor accidentată, pe un drum forestier sau cu porţiuni de drum accidentat sau foarte accidentat, iar maşina nu te zdruncină sau când rulezi mai multe sute de kilometri fără să simţi oboseala, nici pentru şofer şi nici pentru pasageri, atunci ştii că ai de-a face cu un model prin excelenţă confortabil care îţi dă siguranţă şi încredere.

Direcţia precisă (la pachet cu servodirecţia asistată electronic – EPAS), poziţia înaltă de condus, cutia automată cu 9 rapoarte şi motorul suficient de puternic (180 de CP) contribuie la acest feeling. După fiecare model din proiect pe care îl returnez din teste am un mare nod în gât dar după ce l-am lăsat la showroom Ţiriac Auto pe noul Land Rover Discovery Sport, sentimentul cel mai pregnant a fost cel de recunoştinţă că am avut plăcerea să-l conduc şi că am avut parte de o experienţă aşa de faină cu el.

Modelul pe care l-am avut în teste în acest episod a fost noul Land Rover Discovery Sport, cu motorizare diesel de 2.0 l TD4, 132KW (180CP), nivel de echipare SE, tracţiune integrală şi cutie automată cu 9 rapoarte. Acesta a fost primul model Land Rover din proiect.

Deşi arată mai compact decât un SUV tradiţional, noul Land Rover Discovery Sport este foarte încăpător la interior şi îmbină foarte bine confortul cu funcţionalitatea. Este un model Premium, cu un preţ pe măsură, dar fiecare detaliu inclus pe noul Land Rover Discovery Sport îşi merită banii. Hai să vedem câteva dintre aceste detalii care fac diferenţa!

Ce mi-a plăcut:

  • suspensiile foarte bune în teren accidentat
  • selectorul cutiei automate, unul foarte inedit, este foarte comod de folosit. L-am mai întâlnit la Jaguar F-PACE
  • modurile de off-road (iarbă/pietriş/zăpadă, noroi şi nisip) + funcţia Asistenţă pentru coborârea pantelor (HDC) + funcţia Asistenţă la pornirea în rampă (HSA)
  • slot USB cu funcţie de încărcare pentru scaunele din faţă, poziţionat pe consola centrală – e prima oară când întâlnesc aşa ceva. De obicei, avem clasicele prize de 12V
  • cameră video spate. Interesant este că poţi să vezi ce se întâmplă în spatele maşinii oricând doreşti, prin apăsarea unui buton, nu doar atunci când mergi cu spatele
  • guri de aerisire pentru rândul al doilea de scaune, poziţionate nu între scaunele din faţă, ci pe stâlpii dintre uşi
  • reglaj pe adâncime şi reglaj al spătarului banchetei din spate (2/3 şi 1/3) – o noutate pentru proiectul #masinadefamilie
  • scaune faţă de dimensiuni generoase, reglabile electric
  • o altă noutate simpatică a fost umeraşul pentru o cămaşă sau un sacou, plasat în spatele scaunului şoferului

Confort

Ăsta e capitolul care aduce cel mai mare plus noului Land Rover Discovery Sport. Am amintit mai sus de super-suspensiile lui Discovery Sport, lucru pe care îl sesizezi mai ales atunci când ieşi de pe asfalt, la care mai adaug: scaunele foarte confortabile pentru toţi pasagerii, un loc la picioare imens pentru locurile din spate (este cel mai generos loc pentru pasagerii din spate pe care l-am întâlnit până acum în testele din #masinadefamilie) şi geamurile spate si lunetă fumurii (Privacy se cheamă la acest model), foarte potrivite pentru zilele însorite.

La confort şi la plăcerea de a conduce îşi aduce contribuţia şi cutia automată cu 9 rapoarte, bine etajată şi destul de silenţioasă. Eu, oricum, sunt fan transmisie automată aşa că noul Land Rover Discovery Sport m-a câştigat de la prima pedală, ca să zic aşa.

Ne-a lipsit trapa dar ăsta e un moft de-al nostru, însă ne bucurăm de fiecare dată când o avem dar nu ne-a lipsit cotiera rabatabilă pentru bancheta spate, cu două suporturi pentru pahare  De asemenea, scaunele faţă si volanul sunt încălzite, funcţii pe care le-am fi apreciat foarte tare în sezonul rece. Tot în sezonul rece am fi apreciat parbrizul încălzit dar şi faptul că jeturile de apă cu care se spală parbrizul sunt încălzite.

Siguranţă

Aici nu o să înşir toate sistemele de siguranţă ale noului Land Rover Discovery Sport, ci doar două dintre ele: Pedestrian Airbag şi Autonomous Emergency Braking, tehnologii de siguranţă care au permis noului Discovery Sport să obţină punctajul maxim în testarea Euro NCAP.

Utilitate

O noutate absolută pentru noi o reprezintă bancheta spate reglabilă (2/3 şi 1/3) în adâncime, la pachet cu spătarele reglabile, ceea ce face ca portbagajul să-şi mărească capacitatea atunci când nu este nevoie de un spaţiu prea mare la picioare pentru pasagerii din spate. Cum e cazul la noi, cu 2 copii în spate.

În poziţie normală, portbagajul are o capacitate de 981 de litri, mai mult decât satisfăcătoare, iar odată cu împingerea banchetei spre în faţă se mai căştigă litri buni în plus. Evident, chiar şi cu capacitatea asta, am reuşit să-l umplem. Suntem specialişti la capitolul ăsta, se ştie 🙂

Foarte bine stă noul Land Rover Discovery Sport la capitolul spaţii de depozitare, atât ca număr cât şi în volum (un total de 34,65 de litri).

Consum

În acest test am parcurs 1.276 de km, cu un total de cca 110 litri de motorină, rezultă un consum frumuşel de 8,6%, unul normal în condiţiile de gabarit (cca 1.800 kg la gol) al noului Land Rover Discovery Sport şi ţinând cont de bagajele (multe) din dotare şi de drumurile făcute.

Noul Land Rover Discovery Sport are disponibil şi modul Eco de condus care ar mai fi scăzut consumul dar pe care nu prea l-am folosit. Nu l-am folosit pentru că pe timpul testului am vrut să mă bucur de fiecare acceleraţie. Proprietarii unui astfel de model, însă, îl folosesc, cu siguranţă.

Land Rover Discovery Sport – preţuri:

De la: 35.616 euro (TVA inclus) – promoţie (Avantaj client: 5.490€ +TVA)

Preţ model testat – 54.336 euro (TVA inclus), echiparea SE.

Test anterior, Mazda3 Sedan. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 37 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Ţiriac Auto.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.