24th oct.

Nissan Navara – o experiență nouă în proiectul #masinadefamilie

Week-end-ul trecut am avut în teste noul Nissan Navara, în episodul cu numărul 26 al proiectului #masinadefamilie, cu care am luat drumul Moldovei dar am ajuns şi în judeţul Harghita. Ah, de când urmăresc să iau în teste acest pick-up, primul din proiect şi care a creat deja dependenţă în familia mea. Chiar a fost o experienţă nouă pentru noi, una care ne face să ne gândim să mai luăm în teste şi alte modele similare.

A fost prima oară când am făcut cu adevărat off-road (am avut şi cu ce), chiar dacă gradul de dificultate nu a fost unul foarte mare. Totuşi, am urcat o pantă abruptă, plină de noroi, pe alocuri, pe un drum destul de accidentat, iar noul Nissan Navara s-a comportat admirabil. Se vedea că se simţea bine pe un astfel de drum.

Chiar dacă ale mele fete s-au opus când am început să urc, uitându-se la panta care ne aştepta, au chiut de bucurie atunci când am ajuns în vârful dealului, în faţa noastră deschizându-se o privelişte de-ţi tăia răsuflarea. În plus, soarele tocmai îşi arunca printre nori nişte raze, salutându-ne discret:

Nissan Navara

Astfel, noul Nissan NP300 Navara a fost primul pick-up din proiectul #masinadefamilie. Modelul pe care l-am luat în teste de la Nissan Romania a fost Nissan NP300 Navara Duble Cab, nivel de echipare TEKNA, motor diesel de 2,3 litri şi 190 CP, tracţiune integrală şi cutie automată cu 7 trepte.

O altă revelaţie alături de noul Nissan Navara am avut-o în legătură cu imensul spaţiu de depozitare – bena de încărcare acoperită, că portbagaj nu pot să-i zic – pe care ne-am propus să-l umplem, iar parţial am şi reuşit. E cam greu să umpli, totuşi, un spaţiu cu un volum de peste 2.000 de litri şi greutate 1 tonă. Cu toate astea, nu am fost foarte departe 🙂

Ce mi-a plăcut:

 • dimensiunile mari ale maşinii (2 tone la gol, 5,1 metri lungime, 2,1 metri lăţime şi 1.84 m înălţime) – poziţia înaltă de condus, masivitatea, garda înaltă la sol, capacitatea enormă a benei de încărcare, spaţiul generos la interior. Toate astea îţi dau siguranţă, confort şi utilitate, adică exact ce urmăresc eu la o #masinadefamilie.
 • experienţa de off-road. Am mai făcut off-road dar nu am condus eu. S-a descurcat bine noul Nissan Navara. La urcare am cuplat 4×4, iar la coborâre am testat şi sitemul de asistenţă la coborârea in pantă (Hill Descent Control), cu ajutorul căruia maşina coboară la o viteză constantă fără să fii nevoit să foloseşti frâna prea des
 • sistemul de ventilaţie pentru locurile din spate
 • şi ce dacă e un pick-up? Noului Nissan Navara nu îi lipsesc, nici la exterior şi nici la interior, elementele moderne şi de tehnologie întâlnite la toate modelele Nissan testate
 • reglaj electric al scaunului şoferului (pe adâncime, în înălţime şi a spătarului)
 • sistem de spălare a farurilor – eficient, mai ales că am prins ploaie destul de multă
 • oglinzile laterale de dimensiuni generoase. Chiar nu ai nevoie de oglinda retrovizoare, cu atât mai mult cu cât în lunetă nu poţi vedea mare lucru atunci când plouă din cauza kitului de acoperire a benei
 • Around View Monitor (sistem de asistenţă la parcare cu vedere 360°) pe care l-am apreciat mereu
 • 3 prize de 12 V (2 în bord şi una pentru locurile din spate).

Ce nu mi-a plăcut:

 • motorul e zgomotos, atunci când e în sarcină, însă trage foarte bine. Consumul este, în schimb, unul pe măsură (vezi mai jos)
 • deşi cutia automată în 7 trepte a fost pe calapodul meu, am avut senzaţia că aceasta schimbă vitezele la o turaţie destul de mare, ce atrage după sine, la fel, un consum mai mare. Probabil că motorul turbo, intercooler a noului Nissan Navara cere turaţii mari ca să „mişte” o maşină de 2 tone + pasageri + bagaje.

Design

Aspectul masiv nu are cum să nu-ţi placă, dacă îţi plac maşinile off-road. Barele logitudinale de pe plafon, treptele laterale ce asigură un acces mai facil în maşină, grila faţă cromată, oglinzile laterale cromate completează imaginea şi adaugă eleganţă noului Nissan Navara.

Confort

Noul Nissan Navara absoarbe bine denivelările pe drumurile mai puţin bune. Şi l-am băgat pe toate tipurile de drumuri. Aşa cum spuneam, în ciuda masivităţii şi a caracterului utilitar şi de off-road a modelului, Nissan Navara are toată vitrina tehnologică disponibilă şi pe celelalte modele Nissan, elemente ce contribuie la confortul tuturor: închidere centralizată şi cheie inteligentă, climatizare bizonală, computer de bord Advanced Drive-Assist cu ecran color TFT 5”, comenzi audio şi pilot automat pe volan, scaune faţă încălzite, trapa electrică, senzori de parcare şi cameră marşarier (sisteme utile având în vedere dimensiunea şi lipsa vizibilităţii la parcare).

Spaţiul foarte mare pentru genunchi alocat locurilor din spate, la pachet cu spaţiul generos pe înălţime. De asemenea, scaunele din faţă sunt adevărate fotolii prin lăţimea şezutului şi a spătarului.

Siguranţă

Cum te poţi simţi la bordul unui asemenea model când vezi în faţă tot drumul, peste maşinile din faţă şi ai sub tine o maşină care răspunde întocmai comenzilor şi poţi aborda toate felurile de drumuri? Evident că sentimentul de siguranţă creşte.

Pe lângă sistemele de siguranţă clasice – ABS, EBD, ESP, noul Nissan Navara are airbag sofer + pasager, airbaguri laterale + cortină şi airbag genunchi pentru şofer. Scaunele din spate au 3 tetiere şi Sistem ISOFIX.
Modelul testat are şi sistem de imobilizare NATS (antidemaraj) dar şi sistem de anticipare a frânării de urgenţă.

Să nu uit de anvelopele de iarnă noi care abia fuseseră instalate pe maşină chiar înainte de testul nostru (anvelope marca Michelin şi cu dimensiunile de 255/60 R18).

Utilitate

Readuc în discuţie capacitatea mare de încărcare a benei, prevăzută opţional cu un kit de acoperire a acesteia, de care am beneficiat şi noi, ce asigură un volum total de peste 2.000 de litri. Enorm. Singurul dezavantaj este că nu prea ai acces la interior să poţi aşeza/ stivui frumos bagajele. Dar noi ne-am descurcat pentru că cele mici, spre bucuria lor, au urcat pe rând în benă de câte ori a fost nevoie să încărcăm sau să descărcăm bagaje. Simplu.

Pentru cei care vor să ştie ce dimensiuni are bena, aceasta are: 1.578 (adâncime) x 1.560 (lăţime) x 474 (înălţime), fără chitul de acoperire. Astfel, cu kitul de acoperire, volumul total de încărcare depăşeşte 2.000 de litri (ochiometric). Kitul de acoperire a benei este prevăzut pe lângă deschiderea din spate, care deblochează şi oblonul benei, cu alte două deschideri în lateral.

Tot la capitolul utilitate, este important de ştiut că noul Nissan Navara poate fi încărcat maxim cu o grautate de 1.052 de kg, iar la nevoie, poate tracta (remorca) 3.500 de kg. De altfel, modelul era prevăzut şi cu cârlig de remorcare şi priză (cu 13 pini).

Multiple zone de depozitare în interiorul noului Nissan Navara: clasicul torpedou, spaţiu sub bord, două buzunare în lateralul liniei mediane pentru telefoane, un spaţiu inedit  – o adâncitură – situat pe bord, cu priză de alimentare, spaţiu sub tetieră, buzunare în spatele scaunelor din faţă şi spaţii de depozitare în uşi. De asemenea, noi am folosit pentru depozitare şi spaţiile generoase de sub scaunele din faţă.

Consum

Capacitatea rezervorului de combustibil a unui astfel de model nu putea să fie mică. Astfel, rezervorul noului Nissan Navara are 80 de litri. În acest test am parcurs 1.279 de km, preponderent pe drumuri naţionale, parţial cu serpentine, fără autostrăzi şi doar porţiuni mici de drum accidentat. Menţionez asta pentru că în foarte puţine situaţii am cuplat tracţiunea integrală, cel mai mult mergând doar pe tracţiune spate, în favoarea consumului.

Cu toate acestea, făcând calculul nostru clasic, rezultă un consum de 9%, un consum în concordanţă cu greutatea maşinii şi cu motorizarea acesteia (2,3 litri capacitate cilindrică si 190 de CP). Nu cred că se putea mai puţin, având în vedere gabaritul. Pe de altă parte, nu am menajat-o, adică nu am condus economic.

Noul Nissan Navara are un motor diesel dar din punct de vedere combustibil poate folosi şi biodiesel. E bine de ştiut.

Nissan Navara – preţuri

Preţ pornind de la: 30.380 Euro

Preţ model testat: 41.053 euro (TVA inclus) ce cuprinde 5 ani garanţie şi 5 ani de întreţinere gratuită.

Concluzie: Deşi câţiva cunoscuţi mi-au spus că noul Nissan Navara nu e tocmai o maşină de familie, rândurile de mai sus tocmai i-au contrazis, iar cele 3 caracteristici pe care eu le urmăresc de fiecare dată în proiect – utilitatea, confortul şi siguranţa – au fost bifate şi răs-bifate una câte una, ceea ce mă susţine atunci când spun că Nissan Navara este o #masinadefamilie.

Ne puteţi urmări pe Facebook şi Instagram!

1

Test anterior, episodul cu numărul 25: Mercedes-Benz GLA. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie tocmai a câştigat locul 2 la Webstock Awards, cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 26 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media), Nissan şi Central Plaza Hotel din Piatra Neamţ.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.