Sunt un ţăran
20th feb.

Sunt un țăran. Da, ieri am recunoscut că sunt un țăran

Sunt un ţăran. Ieri am recunoscut pentru prima dată că sunt un ţăran.

Sunt un țăran

Am fost foarte aproape să mă nasc chiar în rata care o ducea pe mama din satul ei de baştină la Focşani. Doar vreo 40 de km. Da. Mama era la ţară, în plină lună iulie şi nu voia deloc să meargă acasă să nască, deşi surorile şi fraţii ei o tot îndemnau să facă lucrul ăsta.

„Mă simt excelent aici, la ţară. Nu vreau să plec nicăieri, venea răspunsul ei’. Şi, probabil, că şi eu mă simţeam la fel de bine 🙂

Până într-o zi cănd venise vremea să apar pe lumea asta. Atunci, sora mai mare a mamei a urcat-o în rata de Focşani şi s-a dus la şofer căruia i-a spus cu o voce gravă: „Dacă nu vrei să fii moaşă pe drum, nu opri deloc până la Focşani. Mergi direct la spital!”

Îmi închipui figura şoferului…Cert e că până la Focşani nu a oprit deloc, singura oprire făcând-o direct în curtea Spitalului Judeţean de la Focşani, locul unde am apărut eu pe lume.

Nişte mulţi ani mai târziu, m-am întors să locuiesc la ţară – pe alte meleaguri dar la ţară – unde locuiesc şi în ziua de azi. Dar pe lângă conotaţia directă de a locui la ţară şi de a fi un ţăran autentic, faptul că sunt ţăran are de-a face cu bunul simţ, cu buna creştere, cu bunătatea, cu cinstea şi cu respectul faţă de semenii mei.

Sunt un ţăran – campania

Astăzi, țăran a ajuns să fie sinonim cu bădăran, necioplit sau mitocan. Cum vedem sau auzim ceva de rău, cuvântul țăran ne vine automat în cap, iar expresii ca „Uite-l și pe țăranu’ ăla!” sau „Mamă, ce țărancă!” fac parte din peisajul nostru sonor de zi cu zi, să recunoaştem.

Astăzi, țăran a ajuns să fie o rușine, deși, dacă stăm puțin și ne gândim, la a doua sau a treia generație, toți suntem țărani.

Așa că, haideți să ne aducem aminte ce înseamnă să fii țăran cu adevărat! Recunoaşte şi tu că eşti ţăran adevărat şi fii parte din campania Sunt un ţăran, iniţiată de Revista BIZ şi DDB Romania, prin care se doreşte reabilitarea termenului de ţăran. Până la urmă, acesta este un demers de susţinere a valorilor autentice româneşti.

Astfel, intră pe www.suntuntaran.ro şi alătură-te campaniei!

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te prin e-mail la postările mele de pe acest blog!

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.