25th iun.

Audi A1 Sportback sau jucăria din episodul 10 al proiectului #masinadefamilie

Mai mult din joacă, în luna aprilie a acestui an, am participat la un concurs pentru bloggeri, al cărui premiu a fost un test drive cu un model Audi. Este vorba de provocarea „Vreau să fiu Supererou„, ca urmare a campaniei de promovare a noii productii Marvel – „Avengers” – un concurs iniţiat de Forum Film România şi premiat de Audi cu un test drive.

Şi tot din joacă l-am şi câştigat 🙂 La momentul când am participat nu ştiam despre ce model Audi va fi vorba în test, dar eram hotărât că dacă îl câştigam, să integrez acest test în proiectul #masinadefamilie. Aşa am şi făcut, testul cu Audi A1 Sportback fiind episodul cu numărul 10 al proiectului #masinadefamilie.

1

Şi iată-mă, în premieră, la bordul unui Audi, într-un test mai lung, de week-end. Zic mai lung pentru că am mai făcut un test cu un Audi A6, acum vreo 2 ani, chiar de ziua mea, dar a fost unul mai scurt, pe parcursul a doar 15-20 de kilometri.

Modelul pe care l-am avut în teste a fost, aşadar, un Audi A1 Sportback cu motorizare diesel de 1.6 TDI (1.598 cm cubi), 116 CP/ 85 kW şi cutie automată de viteze ST7, în 7 trepte, o maşină foarte agilă, excelentă în traficul de oraş dar excelenta şi în deplasările mai lungi, o maşină Premium cu dotări Premium.

IMG-2099

Ce mi-a plăcut

– cutia automată de viteze S tronic ST7, în 7 trepte, cu dublu ambreaj. E incredibilă cutia. Aproape că nu simţi cănd schimbă vitezele, mai ales dacă ai muzica dată mai tare şi nu vorbim doar de partea sonoră, ci şi de cea în care nu te smuceşte deloc. În plus, cutia răspunde foarte prompt atunci când ai nevoie şi apeşi pedala la fund.

Cutia poate fi trecută şi în modul secvenţial, din mers, având cursa înainte (pentru trepte superioare) – înapoi (pentru descreşterea treptelor de viteză)

– ţinuta de drum, la fel ca la Mercedes-Benz clasa B, m-a impresionat. Aşa se întâmplă cu modelele Premium: Audi nu are foarte multe în plus din punct de vedere tehnologic faţă de alte mărci dar punctează decisiv la senzaţia pe care o ai la condus. Maşina se pliază perfect pe stilul de condus, este foarte ascultătoare, nu te trădează nici o clipă şi execută nu doar fiecare comandă, ci chiar fiecare gând pe care îl ai atunci când o conduci. Asta e senzaţia.

– funcţia Audi Drive Select îţi alege modul de condus: E (efficency), pentru o manieră economică de condus, A (Auto) şi D (Dynamic), atunci când vrei să scoţi toţi dracii din maşină, cu schimbări ale treptelor de viteze la turaţii mai mari într-un mod mai sportiv de condus.

În plus, Audi Drive Select reglează, în funcţie de modul ales, servodirecţia, caracteristicile motorului şi a transmisiei (pentru S tronic), sunetul motorului (specific S) şi suspensia adaptivă.

– sistemul audio cu 8 difuzoare pasive faţă/spate cu o putere totală de 80 Watt este cel mai calitativ şi mai performant dintre cele întâlnite până acum în testele din #masinadefamilie.

– display-ul retractabil de 6,5 inch

– volanul sport, îmbracat în piele, ce asigură o priză excelentă

– senzorul de lumină care aprinde farurile automat şi senzorul de ploaie care acţionează ştergătoarele tot automat atunci când începe să plouă

– Audi parking control – sistemul de senzori de parcare pe bază de ultrasunete

– insonorizare excelentă. Motorul îl auzi doar că toarce uşor, iar zgomotele de afară sunt insesizabile. Una dintre cele mai bune insonorizări de la toate modelele pe care le-am avut în teste în #masinadefamilie

– sistemul start – stop ce opreşte motorul la semafor şi îl reporneşte automat odată ce ai ridicat piciorul de pe frână, cu efecte asupra consumului

– faruri Xenon plus care iluminează foarte eficient partea din dreapta, pentru biciclişti sau pietoni ce pot apărea pe direcţia de mers, cu reglare automată a distanţei de iluminare şi protejează pe cei care vin din sens opus. Blocul optic include şi lumini de zi cu tehnologie LED, stopuri LED şi instalaţie de spălare pentru faruri. Nice!

IMG-2086

Ce nu mi-a plăcut

– nu are hărţi pentru navigaţie. Are navgaţie dar nu are hărţi incluse. Am mai zis lucrul ăsta: nu că mi-ar trebui, pentru că folosesc doar aplicaţia Waze dar mă gândeam că la cât costă un astfel de model de maşină, o navigaţie funcţională trebuia să fie inclusă

– nu are niciun port USB. Personal, ţin la lucrul ăsta, să pot să ascult muzica noastră preferată. Sistemul multimedia include însă conexiune bluetooth şi cititor de carduri SDHC

– lipsa unei frâne de mână automate care se preta la o cutie de viteză automată

Design

Deşi recentul facelift nu a adus foarte multe modificări, designul lui Audi A1 Sportback rămâne unul fermecator, cu o mutră tare simpatică dată de spoilerul faţă foarte sexy, datorată grilei mari de radiator şi formei inconfundabile a farurilor. Apoi contrastul alb-negru dintre culoarea neagră a plafonului şi a arcurilor de plafon, în contrast cu culoarea albă a maşinii, este de asemenea, un detaliu care atrage.

La interior, un detaliu foarte simpatic: poziţionarea unor boxe mici lângă mânerul cromat de deschidere a uşilor, pe toate uşile. Asigură, înclusiv, o sonorizare plăcută pentru locurile din faţă. Ai senzaţia că ai o boxă lângă ureche :).

Altfel, elementele cromate de la interior aduc o notă de exclusivism, de lux, ca întotdeauna, acestea regăsindu-se pe: volan, schimbător, rama de la schimbător, clapetele de deschidere a uşilor şi rama acestora, gurile de aerisire, rama de la compartimentul multimedia, butoanele de la aerul condiţionat si frâna de mână.

Siguranţă

Chiar dacă locurile din spate sunt destul de înguste, sunt prevazute cu 3 centuri de siguranţă, iar avertizarea nepurtării uneia sau a mai multora dintre ele este semnalizată doar vizual, în bord, fără semnal sonor. Semnalul sonor al decluplării centurilor este prezent doar pentru locurile din faţă.

Sunt prezente 3 tetiere spate în forma de L, reglabile manual. Nu lipsesc sistemele de siguranţă ASR (Reglaj antipatinare) şi Controlul electronic al stabilităţii (ESC) care face legătura între ABS, EBV (distribuţie electronică a forţei de frânare), ASR şi EDS (Diferenţial blocabil electronic), iar discurile de frână faţă/spate sunt ventilate.

la Audi A1 Sportback se pot bloca toate geamurile de la un singur burton pentru a preveni deschiderile accidentale din mers, mai ales pentru copii. De asemenea, după plecarea de pe loc, la o viteză de 15 – 20 km/h, uşile se blochează automat.

Utilitate

Cum era de aşteptat, porbagajul nu este unul foarte încăpător, de doar 270 de litri, iar după ce că nu e foarte generos în adâncime, nu este generos nici pe înălţime pentru că sub placa de la porbagaj se regăsesc chitul de vulcanizare şi bateria maşinii. Da, cei de la Audi au optat pentru schimbarea locului bateriei, de la clasicul loc de la motor, în porbagaj.

În schimb, pentru ceva obiecte mai mici şi valoroase, spaţiul de sub placa de la porbajaj le poate ascunde foarte eficient. Cred că intră si un laptop cu geanta din dotare. De asemenea, bancheta spate este rabatabilă 40/60 sau complet, în caz că e nevoie să se transporte ceva mai voluminos.

Din punct de vedere spaţii de depozitare, avem o cotieră nu foarte lată, coatele ocupanţilor locurilor din faţă întânlindu-se destul de des, prevăzută cu un mic spaţiu unde poţi să îti pui un telefon, un portofel mai mic sau o pereche de ochelari de soare; un mic spaţiu sub bord, poate tot pentru un telefon; 2 suporturi de pahare, tot sub bord, după schimbător; clasicul torpedou şi clasicele buzunare din fiecare uşă, nu foarte încăpătoare.

Consum

Pe parcursul testului consumul mixt (drum întins + oraş) a fost de 6,6%, nu unul foarte rău, în condiţiile în care am condus predominant în oraş, iar pe de alta parte nu m-am dat foarte tare la ea, deci nu am condus foarte sportiv.

Confort

Scaunele lui Audi Ai Sportback sunt foarte bine profilate, cu o cea mai bună susţinere laterală de care am beneficiat la modelele testate până acum, dar confortabile, în acelaşi timp.

Prin dimensiuni şi spaţiul la interior, Audi A1 Sportback nu este eminamente o #masinadefamilie dar 2 pasageri mici au încăput foarte bine pe locurile din spate, chiar dacă eu, ca şofer, am avut tendinţa să-mi dau scaunul la maxim, în spate. Am făcut-o doar atunci cănd nu aveam pasageri pe locurile din spate.

Însă Audi A1 Sportback poate să fie o #masinadefamilie care să rezolve problemele şi drumurile din timpul săptămânii: grădniţă, şcoală, cumpărături, job etc Vă amintiţi, poate, de testul cu Nissan Micra, pe care l-am numit city drive test. Aceeaşi concluzie am tras şi după acel test.

Preţ: de la 25.370 Euro (TVA inclus)

Preţ model testat: 30.812 Euro (TVA inclus)

Ultimul test drive din cadrul proiectului #masinadefamilie: Citroen C4 Cactus.

#masinadefamilie, episodul 10, este un proiect susţinut de către Kooperativa 2.0Audi şi Canon.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.