4th iun.

Primul episod din #masinadefamilie cu două mașini – Mercedes-Benz clasa B

Două maşini, două familii (numeroase), 2 motorizări, echipări destul de diferite, acelaşi model de la Mercedes-Benz: clasa B, destinată deplasărilor cu familia, deci o maşină de familie prin excelenţă, aceleaşi destinaţii şi drumuri.

Acestea au fost ingredientele celui de-al 8-lea episod al proiectului #masinadefamilie, prin intermediul căreia testez alături de familie modele de autoturisme care se pretează unei deplasări în această formulă, cu bagajele aferente, urmate de un feed-back autentic de părinte urmărind 3 aspecte foarte importante: confort, siguranţă şi utilitate.

Aşadar, în premieră, această etapă din #masinadefamilie a fost una ce a inclus două maşini rulând cap la cap, cum se spune, pe drumurile patriei, cu un traseu Bucureşti – Cugir – Baia Mare – Cugir – Bucureşti de aproape 1.500 de kilometri, cel mai lung test de până acum din #masinadefamilie. Deci, în acest episod special, mi s-a alăturat Cristi şi familia sa, căruia îi mulţumesc pentru găzduire şi trasee 🙂

IMG-0910 (Copy)

Evident, feed-back-ul aici va veni în legătură cu maşina pe care am condus-o eu, un Mercedes-Benz B 180 CDI, clasa B, motorizare diesel de 1.461 cm cubi, 109 CP. Cealaltă maşină, din aceeaşi clasă, a fost un B 200 CDI, ceva mai puternic decât al meu dar o să-l las pe Cristi să ne povestească despre experienţa sa la bordul acestei maşini.

Ce mi-a plăcut:

– ţinuta de drum excelentă. Aproape că mi-a intrat in ADN, aş putea să spun, ceeea ce mi-a dat siguranţă şi dezinvoltură la condus. Foarte stabil pe curbe

– cutia de viteze automată în 7 trepte, excelent etajată şi foarte responsive, transmisia fiind una cu cu dublu ambreiaj 7G-DCT

– modul S de la Sport, de mare ajutor în momentele dificile, buton care odată apăsat, scotea toţi dracii din ea, schimbul automat de viteze făcându-se mult mai târziu, după reprize de accelelaţie mai lungi

– Modul Start&Stop care opreşte motorul la semafor pentru economie de combustibil şi îl reporneşte atunci cănd iei piciorul de pe pedala de frână

– faruri LED Hight Performance – disponibile doar pe maşina condusă de mine – automate, ce îi dau un aer total aparte acestui model şi tuturor modelelor Mercedes cu acest accesoriu care este opţional

– senzorii de parcare sau asistentul activ la parcare cu avertizare sonoră dar şi vizuală: în faţă, acolo unde parbrizul întâlneşte bordul şi în spate, deasupra lunetei, uşor de văzut în oglinda retrovizoare

– schimbătorul de viteze pe sistem american, sub volan, în locul unde de obicei se află clapeta pentru ştergatoare. M-am încurcat de câteva ori la început, voind să declanşez ştergatoarele, dar m-am obişnuit ulterior

– display-ul (tableta, cum îi zice Sara) TFT de înaltă rezoluţie, cu diagonala de 17,8 centimetri pentru navigaţie prin satelit, telefon, sistem audio, video sau internet

– padele pentru schimbul manual al vitezelor, în modul manual, situate în spatele volanului dar care nu sunt fixe şi se mişcă odată cu volanul. deci foarte uşor de folosit

– sistemul antisomn, i-aş spune eu este „sistemul pentru menţinerea atenţiei ATTENTION ASSIST care recunoaşte semnele tipice de oboseală şi neatenţie gravă şi emite semnale vizuale şi sonore în cazul pericolului iminent de producere a microsomnului.” E sistemul care mi-a arătat la un moment dat, pe display-ul dintre cele 2 ceasuri, o cafea aburindă, semn că mai trebuia sa iau o pauză după câteva ore de condus continuu

Ce nu mi-a plăcut:

– tapiţeria din piele neagră care se încinge periculos de tare pe vremea asta şi poate crea un disconfort, în comparaţie cu tapiţeria deschisă la culoare (un crem foarte plăcut ochilui) din maşina condusă de Cristi

– lipsa navigaţiei. Navigaţie are dar nu avea niciun CD introdus deci nu se putea folosi. Nu e un incovenient foarte mare pentru mine, având în vedere că folosesc la greu aplicaţia Waze.

Design

De design o să spun câteva vorbe, dar parcă ce poţi să mai spui în plus la acest capitol, atunci când descrii un Mercedes…La interior m-au înnebunit gurile de ventilaţie cu 4 spiţe, nu doar foarte reuşite ca design dar şi foarte eficiente şi ergonomice. Parcă ar fi numai sigle cu Mercedes peste tot. Excelent detaliu de design.

Volanul din piele unde pe mijloc troneaza sigla Mercedes-Benz este piesa de rezistenţa din totdeauna atunci când vorbim de interiorul unui Mercedes. Foarte eficient, placut la atingere şi cu aderenţă sporită.

La exterior iese în evidenţă noul „bot”, specific noilor modele Mercedes, cu acel spoiler foarte frumos desenat şi farurile care, după cum spuneam mai sus, dau o notă de superioritate în trafic. La fel de făţoase sunt şi liniile din lateral, de pe uşi.

Siguranţă

Aici trebuie să menţionez, în primul rând, funcţia prin care Mercedes previne o coliziune – asistent pentru prevenirea impactului frontal (CPA PLUS) – atunci când şoferul nu acţionează la timp frâna de serviciu, moment în care intră în funcţie aceste sistem pe bază de senzor care mai întâi trimite un semnal sonor destul de puternic, iar mai apoi dacă tot nu se acţionează frâna, maşina este frânată de acest sistem.

Centurile nefolosite pentru toate cele 3 locuri din spate sunt anunţate şi sonor şi vizual, în bord, în orice moment şoferul ştiind care dintre pasageri a decuplat centura, deci nicio şansă pentru cei mici să tragă chiulul de la cuplarea centurilor.

Pe lăngă clasicele airbaguri frontale şi cortina de airbaguri, şoferul are şi airbag pentru genunchi.

Despre frâne ce să vă mai spun, sunt extrem de eficiente şi te poţi baza pe ele în orice situaţie. Asta şi datorită asistenţei la frânare (BAS): „Sistemul poate recunoaşte o oprire de urgenţă comandată de şofer şi sporeşte presiunea de frânare în câteva fracţiuni de secundă, pentru a scurta distanţa de frânare. Pentru aceasta, sistemul de asistenţă la frânare interpretează viteza cu care a fost apăsată pedala de frână.”

Tot la capitolul siguranţă va trimit să recitiţi mai sus la „Ce mi-a plăcut” despre sistemul de siguranţă ATTENTION ASSIST.

Utilitate

Volum portbagaj: 486 de litri – mai mult decât încăpător şi 1.547 litri cu banchetele rabatate. Un detaliu foarte util este copertina porbagajului care este retractabilă, în funcţie de nevoile de încărcare.

Printre altele, la acelaşi capitol, clasa B are nu mai putin de 3 prize de 12V; una la scrumiera de sub bord, una între scaunele din faţă, spre spate, pentru locurile din spate şi una în porbagaj. Excelent!

O mulţime de locuri de depozitare: torpedoul de dimensiuni mari, buzunarele din uşi, la fel de încăpătoare, două spaţii care se închid printr-un capac rabatabil pe linia mediană dintre scaunele din faţă, înca un torpedou adânc, sub cotiera culisabilă, ce adăposteşte şi 2 porturi USB, un loc de depozitare pentru locurile din spate, situat între scaunele din faţă şi – să nu uit – 2 suporturi pentru băuturi cu un sistem foarte interesant de susţinere, să nu se verse.

A lipsit cotiera rabatabila pe locurile din spate, sursa de fun pentru cele mici, dar nici nu aveam cum să o folosim pentru ca în spate au stat tot timpul 3 persoane.

Consum

Cu un plin de 50 de litri am făcut aproape 800 de kilometri, deci consumul calculat băbeşte a fost de aproximativ 6,26%, unul foarte bun pentru gabaritul clasei B (1,395 de Kg la gol) şi pentru „încarcătura” din porbagaj şi din cockpit. Ăsta e un mare plus.

La consumul bun sau chiar foarte bun au mai contribuit şi sistemul start&stop ce opreşte motorul la stopuri pentru economie de combustibil şi cutia de viteze în 7 trepte, excelenta şi din punct de vedere consum, la drum lung.

Confort

Plecând de la scaunele din piele, profilate pe spate pentru locurile din faţă în care nu simţi dureri de spate după ce te dai jos din maşină, continuând cu aerul condiţionat foarte eficient mai ales pe căldura asta, deşi nu era unul bizone, comenzile la îndemână şi uşor de interpretat, până la locurile din spate unde 3 persoane au stat pe parcursul celor 1.500 de kilometri în cele mai bune condiţii, aici incluzând spaţiul generos pentru genunchi, pot spune că Mercedesul Clasa B este un model mai mult decât confortabil, unul chiar exclusivist. Dar, oare, nu ăsta e unul dintre atuu-urile Mercedes, ever?

A fost prima dată când am experimentat alături de ai mei un drum mai lung în proiectul #masinadefamilie, unde componenta confort era esenţială, iar clasa B de la Mercedes-Benz şi-a îndeplinit pe deplin datoria, purtându-ne în cele mai bune condiţii de confort, pentru toţi pasagerii, în ciuda faptului că am fost 5 în maşină: doi mari în faţă şi unul mare şi doi mici în spate.

Preţ: de la 25.674 €

Preţ model testat, cu TVA: 33 876,80 €

Concluzie: Sloganul clasei B de la Mercedes-Benz este: „Noua clasă B. Pentru copilul tău. Pentru copilul din tine” si reprezintă şi concluzia acestui test. Noua clasă B este perfectă pentru o familie, ideală pentru o conducere, totuşi, sportivă, combinaţia dintre cele două fiind una dintre cele mai reuşite din clasa monovolumelor.

Ultimul test drive din cadrul proiectului #masinadefamilie: Nissan Pulsar.

#masinadefamilie, episodul 8, este un proiect susţinut de către Kooperativa 2.0Mercedes-Benz şi Canon.

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.