1st apr.

Cum se pot evita furturile din comert

casemarcatAm mai scris şi cu alte ocazii de ce e bine să cerem bonul fiscal atunci când ne facem cumpărăturile, indiferent de sumă şi indiferent de natura produselor sau serviciilor achiziţionate. Azi, am descoperit şi alte motive pentru care trebuie să facem lucrul ăsta, deşi – în mod direct şi pe termen scurt – pare să nu ne afecteze pe noi, cumpărătorii, ci mai degrabă pe comercianţi.

Da, aceste rânduri le dedic comercianţianţilor de orice natură care se pot feri de situaţii neplăcute, de fraude şi lipsuri masive la inventar.

Aşadar, hai să vedem ce metode folosesc casierii pentru a-şi însuşi nişte sume de bani (observaţi că am fost un drăguţ şi nu am folosit termenul „a fura”, deşi chiar asta fac unii dintre ei):

1. Casierul scanează fiecare produs în casa de marcat, dar la sfârșitul tranzacției nu apasă butonul ”Total”. În acest moment se afișează suma totală, pe care clientul o achită. După încasarea banilor, casierul șterge câteva poziții din tranzacția respectivă. De obicei, casierul folosește acest truc atunci când cunoaște clientul și știe că acesta nu o să solicite bonul fiscal. În această situație suma pozițiilor șterse intră în buzunarul casierului.

 

2. La vânzare casierul scanează produsul, folosind doar funcția de verificare. În acest caz clientul vede afișată suma totală, după care o plătește cu bună-credință. Dacă clientul cere bonul fiscal, casierul închide în mod corespunzător tranzacția. Dacă pleacă fără să ceară bonul fiscal, atunci cu ajutorul butonului “Cancel“ casierul va ieși din tranzacție. În acest caz produsul va ieși fără ar fi fost înregistrat, iar contravaloarea produselor intră în buzunarul casierului.

 

3. Casierul foloseşte un bon fiscal neridicat de către alţi clienţi, efectuând un retur de marfă fictiv, fără existența produsului respectiv. Astfel, reușește să sustragă contravaloarea mărfii ”returnate”. În acest caz se produc lipsuri de inventar greu de detectat.

 

4. Casierul, cu ajutorul unui complice, doar imită scanarea sau acoperă codul de bară a produsului, care nu o să fie înregistrat și achitat.

 

Pun pariu că nu le ştiaţi pe astea. Sau nu le ştiaţi pe toate. Dar ele există. Chiar dacă nu ne afectează direct, ar trebui să ne dea de gândit.

Cum obişnuinţa de a cere bon fiscal şi de a-l verifica, măcar sumar, înainte de a pleca de la casa de marcat, este foarte greu de deprins, s-au inventat soluţii de monitorizare a activităţii de la casa de marcat, o parte dintre ele de ordin uman, iar o alta de ordin tehnologic, cu camere de supraveghere. În acest fel poate fi comparată imediat mișcarea fizică a bunurilor cu datele introduse în sistem.

Rezultatul folosirii acestui sistem este reducerea la o cincime a lipsurilor de inventar la comercianţi. Această soluţie există. Aici am citit despre ea.

Cum spuneam şi altă dată, putem să contribuim fiecare la normalitate, la îndreptarea lucrurilor. Puţin aici, puţin dincolo, poate pe termen scurt schimbarea va fi mică dar pe termen lung va fi enormă şi poate face diferenţa.

Comments (2)
  • […] Refresh.ro are nevoie de ajutor 🙂 Invitaţii la teatru pentru bloggeri. Cum se pot evita furturile din comerţ. Cum arată social media în România. Suntem 6,5 milioane de consumatori de internet în […]

  • tocmai de asta orice casier, atunci cand intra la ghiseu, ar trebui sa poarte o costumatie fara buzunare si sa existe un registru de bani
    banii trebuie declarati la venire si la plecare de la serviciu.
    chiar daca s-ar investi cativa bani in costumatia casierilor, bani s-ar amortiza ulterior

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.