16th mart.

Doua idei de case ecologice

Cum ar fi să îţi construieşti o casă din buşteni tăiaţi sau din cauciucuri uzate? Nu sunt idei noi şi le aştern aici să îmi pot aminti de ele la un moment dat, ca şi idei de construcţie a unei case. Mai mult ca sigur că o să şi revin aici cu calcule comparative de construcţie, între aceste două soluţii şi cea clasică.

Poate părea uşor utopic să îţi construieşti o casă din buşteni tăiaţi şi/sau din cauciucuri uzate. Poate dar costurile cu aceste două soluţii sunt clar mai mici faţă de soluţiile clasice (cărămidă, BCA, beton etc), iar gradul de izolare termică este net superior şi scapi şi de arhi-cunoscutul polistiren care nu-i rău dar nici bun.

Până la urmă, pe lângă latura ecologică şi faptul că ai o casă extrem de bine izolată termic, avantajul acestor două soluţii îl reprezintă costul, mai ales varianta cu cauciucuri uzate în care, cu puţin efort, poţi colecta o groază de anvelope uzate.

Hai să vedem despre ce este vorba în construcţia unei case folosind soluţiile ecologice de mai sus.

Case din buşteni tăiaţi sau Tehnologia „glinociurca”

glinochurka

Foto

Fundaţia casei este una clasică, din beton. Există şi alte variante dacă vrei să fii ecologist până la capăt însă costurile pot sări considerabil, ori – să stabilim – vrem o casă ieftină, durabilă, eficient energetică şi  în acelaşi timp „făţoasă”, cu un look original.

Deci, după ce ţi-ai stabilit mărimea casei şi ţi-ai construit fundaţia, îţi aduni buştenii tăiaţi la aceeaşi dimensiune (40-45 de cm) şi uscaţi bine în prealabil. În zonele de munte găseşti cu siguranţă gatere care îţi pot furniza buşteni tăiaţi şi nu cred că poate fi o problemă.

Buştenii se îmbină precum în fotografie folosind un amestec de lut cu rumeguş şi/sau paie, amestec ce se pune doar la capetele buştenilor. Feţele din interior şi exterior se pot trata ignifug. Restul golurilor din centru se pot umple cu rumeguş ceea ce asigură izolaţia, în sine.

Stâlpii casei pot fi din lemn sau din beton, precum construcţiile clasice, iar acoperişul este tot unul clasic. Ambele soluţii presupun alternative la pereţii exteriori, pentru restul fiecare optează pentru ceea ce crede.

Case din cauciucuri uzate sau conceptul „earthship”

earthship

Foto

Această soluţie este una şi mai ieftină şi presupune folosirea de anvelope uzate umplute cu pământ. E migălos dar foarte eficient. Cum ar fi să ai acceaşi temperatură de 21 de grade în casă, indiferent că e vară sau iarnă? Cum ar fi să foloseşti la minimum resursele de încălzire sau de răcire pentru a avea un conform termic permanent?

Eficienţa creşte dacă construcţia este parţial îngropată în pământ, iar în acest mod, temperatura de 21 de grade este asigurată permanent, pe tot timpul anului.

Un scurt video cu această soluţie:

httpv://youtu.be/U8_906iyUY8

Se poate opta pentru una dintre cele două soluii sau se pot combina. De ce nu? Dacă adaugăm la acestea un sistem hibrid de panouri fotovoltaice şi o mică turbină eoliană, costisitoarele surse clasice de energie – energia electrică şi gazul metan – pot fi uitate.

Chiar dacă durata construcţiei pentru o casă din buşteni tăiaţi sau din cauciucuri uzate este mai mare faţă de cea cu cărămizi, să spunem, mai contează? Ai o casă durabilă şi care presupune costuri infime de întreţinere. Acum, pe bune, câte case îţi construieşti într-o viaţă de om?

Comments (4)
  • […] Case "diferite" din buşteni tăiaţi sau din cauciucuri uzate … http://claudiuciobanu.eu/2014/03/16/…ase-ecologice/ Incet, incet apar si in RO case pe structura metalica ,construite din Isopan ,lumea incepe sa […]

  • parerea mea e ca ecologica e cea din busteni taiati si daca o combini cu structura de rezistenta din beton e super ok, cea din anvelope nu mi se pare ceva prea sanatos in primul rand, iar in al doilea rand nu imi inspira incredere. daca ai de gand sa te apuci de o casa eco alege-o pe cea din busteni taiati. pe mine ma bate gandul la cea din busteni taiati si cu structura de beton.

    • Cea din busteni taiati imi place si mie

  • la beton? :)))))
    Eu știu că bușteni LUNGI, fasonați la capete să intre unul peste altul gen moș-și-babă și umpluți pe la rosturi cu mușchi și licheni, sînt varianta clasică de casă ecologică la pionierii vestului. Dada, pistolarii ăia apucați, care se spînzurau și împușcau pe rupte, dar care trăiau cu ZERO gunoi, acum 200 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.